Ande: Bos

Ande is een atmospheric black metal project van Jim uit het Limburgse Bilzen dat hij in 2015 opstartte. Met ‘Bos’ is hij aan het vierde full-album onder de naam Ande toe. Het album wordt op de markt gebracht door Naturmacht Productions, een Fins label waar Ande volledig bij past. Acht tracks telt het nieuwe werkstuk en die bevallen ons stuk voor stuk. Heftige, om niet te zeggen furieuze, uitbarstingen van gitzwart gekleurd geweld worden mooi afgewisseld met rustiger momenten. De rauwe vocalen zitten mooi in de mix zonder dat ze écht de bovenhand nemen, en ook dat juichen we, zeker bij dit (sub)genre, absoluut toe. Het enig wat ons soms wat stoort zijn de korte stukjes gesproken tekst in het Nederlands. We horen immers veel liever het rauwe gekrijs, al moeten we natuurlijk wel toegeven dat die dan wel passen bij de rustgevende momenten wanneer die gebruikt worden. Dat Ande inspiratie vindt in de schoonheid van de natuur, het reilen en zeilen in een klein dorp, het leven en de dood, zal je ook al niet verbazen, daar heel wat bands in dit muzikaal segment daar hun inspiratie uit halen. Zonder dat het nieuwe album nu meteen een echte “must have” is geworden, is ‘Bos’ toch een mooie aanvulling op een atmospheric black metal collectie.

Luc Ghyselen (80)

Naturmacht Productions NP 128

Tracklist: 1. De Messentrekker 2. Het Broek 3. Vogelvlucht 4. Ransuilen 5. De Bierteller 6. Mijn Hart 7. Achter De Bomen 8. Het Afscheid