Bloodbound: Creatures Of The Dark Realm

Waarom een band als Sabaton het schopt tot de hoogste regionen op gebied van populariteit en een andere gelijkaardig band als Bloodbound niet, begrijpen we niet zo goed, want ook deze Zweedse band staat voor heel toegankelijke, aanstekelijke power metal. Bloodbound werd in 2004 opgestart en zorgde met ‘Nosferatu’ voor een debuutalbum dat meteen aan sloeg bij zowel pers als bij liefhebbers van power metal. Met ‘Creatures Of The Dark Realm’ is Bloodbound aan zijn negende full-album toe. En zonder compleet in herhaling te vallen – dan doen bands als Sabaton en Powerwolf ook niet om het maar bij deze wat gelijkgestemde bands te houden – zorgt Bloodbound voor een herkenbaarheid waar melodie, kracht en aanstekelijkheid samen wordt gebracht tot een heel zinderend geheel. Tomas Olsson (gitaar) en Fredrik Bergh (keyboards) zijn er nog steeds bij van de originele line-up en zorgen samen met vocalist Patrik J. Selleby (erbij sinds 2010) voor de aanstekelijke composities die uitnodigen tot meebrullen, headbangen en luchtgitaar spelen. Maar Bloodbound zou Bloodbound niet zijn zonder een solide maar echt wel soepele basis van drums (Daniel Sjögren) en bass (Anders Broman) en rhythm gitarist Henrik Olsson. Dit zestal zorgt hier opnieuw voor elf tracks – we laten de korte akoestische intro ‘The Creatures Prelude’ hier bewust ter zijde staan – die stuk voor stuk een tijdlang blijven nazinderen. En als de heren het dan ook nog aan durven om ons gene ballade te presenteren, dan zijn wij enorm tevreden. Een song eruit pikken als onze favoriete track is een zo goed als onmogelijke taak daar dit verschilt van dag tot dag, van moment tot moment. Toch een speciale vermelding voor het heel energieke en gedreven ‘Death Will Lead The Way’. Eigenlijk doet dit zestal in niets onder voor het immens populaire Sabaton. Het enige wat Bloodbound eventueel nog nodig heeft om ook die grote massa’s te trekken, is een bepaald nummer dat extra wordt gepromoot. Maar eigenlijk is dit muggenzifterij, want wij horen op deze ‘Creatures Of The Dark Realm’ elf nummers die daarvoor in aanmerking komen. Als het van ons afhangt mag Bloodbound een even hoge plaats op een festivalaffiche opeisen als Sabaton.

Luc Ghyselen (90)

AFM Records

Tracklist: 1. The Creatures Preludium 2. Creatures Of The Dark Realm 3. When Fate Is Calling 4. Ever Burning Flame 5. Eyes Come Alive 6. Death Will Lead The Way 7. Gathering Of Souls 8. Kill Or Be Killed 9. The Gargoyles Gate 10. March Into War 11. Face Of Evil 12. The Wicked And The Weak