Dead Sun: Night Terrors

Dead Sun is een zoveelste band / project met Rogga Johansson die met al die projecten / bands een discografie heeft uitgebouwd die niet meer in een klein kastje past. Dead Sun startte hij op in 1996 om het na twee demo’s, ‘As Night Conquers Day’ (1997) en ‘The Untold’ (1999), terug in de koelkast op te bergen. Een eesrte full-album onder de naam Dead Sun kwam er in 2013 met ‘The Clockwise Charade’ waar zowel “oud” als nieuw werk op terug te vinden was. Opvolger ‘Soil’s Kingdom’ liet dan opnieuw zo’n vijf jaar op zich wachten, maar sinds 2018 lijkt Rogga een constante drive te pakken te hebben met Dead Sun want daarna volgden de werkstukken elkaar in een snel tempo op. De ep ‘Pain Eraser’ (2019) was de voorbode voor nog twee full-albums (‘The Grand Chamber’ en ‘The End Of The Rising’) datzelfde jaar. In 2020 was er dan ‘Waterlands’ en dus nu volgt ‘Night Terrors’. Rogga Johansson is een man die zowat steeds death metal als basis gebruikt in zijn bands / projecten en dit is hier niet anders. En toch hebben we hier bij MUSIKA de indruk dat Dead Sun toegankelijker klinkt dat een pak (sub)genre genoten. Ligt dit aan de melodielijnen die hij in zijn sound weet te verwerken of is het omdat je elk nummer van dit album bijna onder de term groove metal kan situeren? Of komt het gewoonweg door het feit dat je ook accenten van dark gothic metal weet te ontwaren in de sound die Dead Sun hier neer zet? Feit is inderdaad dat zowel dark gothic, groove én melodie op dit album een grote hap nemen in de death metal sound van Dead Sun. Wij zijn er alvast niet echt rouwig om en genieten vanaf opener ‘Like Rain’ tot en met afsluiter ‘The Doomed’ van de aangeboden muzikale trip. Verwacht nu ook weer niet dat Rogga Johansson niet bijtend, agressief en / of brutaal uit de hoek komt, want zijn death metal roots zweert hij ook nu weer duidelijk niet af. Misschien enkel spijtig dat dit album na nog geen half uur alweer voorbij is. Rest ons nog te melden dat drummer Matthias Fiebig de enige is die op dit album te horen is naast mastermind, bassist, vocalist, gitarist Rogga Johansson.

Luc Ghyselen (90)

Xtreem Music XM 318

Tracklist: 1. Like Rain 2. Kingdom Of The Mad 3. Night Terrors 4. Worlds 5. Nectar Of The Gods 6. Vortex Dance 7. The Lunatics 8. The Doomed