Electric Boys: Ups!de Down

Het Zweedse Electric Boys werd in 1988 opgestart door gitarist / vocalist Conny Bloom en bassist Andy Christell. Het duo is er nu nog steeds bij en samen met gitarist “Slim” Martin Thomander en drummer Jolle Atlagic werd het zevende full-album onder de naam Electric Boys nu ingeblikt. Toch is ook drummer Niclas Sigevall nog steeds lid van de band, maar door het door iedereen gekende virus kon hij Los Angeles niet verlaten tijdens de opnames van dit nieuwe album. ‘Ups!de Down’ is een typisch Electric Boys album geworden waar de heren hun mix van hard rock, funk rock en metal etaleren. De instrumentale opener ‘Upside Down Theme’, een vrij lang uitgesponnen, meer dan zeven minuten, kent een mooie opbouw en laat meteen alle kenmerken van de sound van Electric Boys tot hun recht komen. Meteen een mooie binnenkomer die ons op het juiste spoor zet. Wat volgt zijn negen nummers die daar mooi op aansluiten. Telkens weet Electric Boys te overtuigen met een knappe opbouw en arrangement van het nummer – kan het anders als je al meer dan twintig jaar in het wereldje zit? – waar de heren wat spelen met verschillende tempo’s en ritmes. De ene keer iets meer funk gericht, een andere keer iets meer op safe spelend en zelfs de mainstream rock tour op gaand. ‘She Never Turns Around’ is daarvan een mooi voorbeeld waar de heren zelfs wat leentje-buur hebben gespeeld bij The Beatles op gebied van de samenzang. Dit om maar aan te geven dat de heren niet vies zijn van wat extra accenten in hun sound te mengen om zodoende een grotere fanbasis te creëren. Je zal ons niet echt horen klagen over het afgeleverde werk van deze Electric Boys, al mag het van ons toch nog net iets krachtiger, met een iets meer rauw of bijtend randje. Maar, geef elk van deze nummers een kans op een of ander radiostation en we zijn er van overtuigd dat een grote massa op die manier Electric Boys zal weten te ontdekken en te smaken. ‘Ups!de Down’ is een ieder geval een mooie aanvulling in de discografie van dit viertal.

Luc Ghyselen (75)

Mighty Music PMZ 348

Tracklist: 1. Upside Down Theme 2. Super God 3. Tumblin’ Dominoes 4. Never Again Your Slave 5. She Never Turns Around 6. Globestrutter 7. The Dudes & The Dancers 8. Twang ‘em & Kerrang ‘em 9. It’s Not The End 10. Interstellafella