Cryptosis: Bionic Swarm

Cryptosis is de verder zetting van Distillator, een thrash metal gezelschap uit Nederland dat in 2013 van start ging en ons een tweetal niet onaardig full-albums, een ep een een split (met Space Chaser) achterliet. Maar Cryptosis kan je niet echt meer in het vakje thrash metal onderbrengen daar het trio zijn muzikale horizonten duidelijk verbreed heeft met toevoeging vooral progressieve elementen en wat symfonische invloeden. Maar vergis je niet, Cryptosis schopt nog steeds wild en vooral heel agressief en brutaal om zich heen. Na een korte instrumentale intro, ‘Overture 2149’ genoemd, barst Cryptosis los in furieus energiek en enorm gedreven geweld waar thrash metal nog steeds de basis vormt. Maar door hier en daar de extra accenten uit te spelen, speelt het drietal – Laurens Houvast (vocals, lead gitaar), Frank te Riet (bass, mellotron, backing vocals) en Marco Prij (drums) – meer met tempo en ritmewisselingen eigen aan progressive metal. Voeg daar een verfijnd laagje elektronica aan toe die voor het symfonische aspect zorgt en je zit al goed op het spoor van hoe Cryptosis daadwerkelijk klinkt. Maar de voor ons grootste verrassing komt toch van het het technische gitaarwerk dat Laurens etaleert. Dat hij dat in zich had, hebben we hier bij MUSIKA niet zien aankomen daar we Distillator wel geen onaardige thrash metal band vonden, maar toch een band die niet kon doorstoten tot de top van het (sub)genre. Met dit debuut doet Cryptosis wel een gooi naar de top van – mogen we het progressive technical thrash metal noemen? – een (sub)genre. ‘Bionic Swarm’ bestaat immers uit acht, we laten de intro en het korte instrumentale tussenstukje ‘Perpetual Motion’ hier echt buiten beschouwing, composities waar duidelijk over nagedacht is. Ze kennen stuk voor een stuk een geweldige opbouw. Net zoals ze stuk voor stuk vernuftig technisch gitaarwerk laten horen en dat aan een heel hoog tempo. Voeg daar de agressie en de brutaliteit aan toe die veel thrash metal bands weliswaar bezitten maar niet steeds volledig laten horen, en je verkrijgt een werkstuk om “u” tegen te zeggen. Het enige nadeel wat we zouden kunnen opsommen is de vrij korte tijdsduur, want na zo’n zevenendertig minuten is dit brutale feestje over, maar liever zevenendertig intense minuten vol overtuiging en beleving dan nog een tiental minuten extra aan modderen. Zodoende is ‘Bionic Swarm’ een debuut en een visitekaartje geworden waarmee vele deuren zouden moeten opengaan. Het is hen van harte gegund.

Luc Ghyselen (90)

Century Media

Tracklist: 1. Overture 2149 2. Decypher 3. Death Technology 4. Prospect Of Immortality 5. Transcendence 6. Perpetual Motion 7. Conjuring The Egoist 8. Game Of Souls 9. Mindscape 10. Flux Divergence