Vexillum: When Good Man Go To War

Het Italiaanse Vexillum is terug van een tijdje weg geweest, althans als het aankomt op het uitbrengen van releases. Vexillum is een power metal band die een pak Celtic folk invloeden in zijn nummers brengt zodat een vrij aanstekelijk en opzwepend geheel ontstaat. Vexillum ging in 2004 van start als Shadow Vexillum om in 2007 de “Shadow” te laten vallen. Een demo en drie full-albums gingen deze ‘When Good Man Go To War’ reeds vooral al moesten fans van het (sub)genre en dan vooral van de band zelf dus zes jaar wachten op de opvolger van het goed ontvangen ‘Unum’. De heren – Dario Vallesi (vocals), Michele Gasparri (gitaar), Francesco Caprina (gitaar), Francesco Ferraro (bass) en Efisio Pregio (drums) – hebben er dus hun tijd voor genomen. Maar, het mag gezegd worden, het is best wel de moeite waard. Vexillum voegt eigenlijk weinig toe aan het (sub)genre, maar elk van de elf nummers op dit nieuwe album straalt kracht en energie uit, dat de heren mooi koppelen aan melodie. Telkens opnieuw zorgen de mooie folky passages ervoor dat we geboeid blijven luisteren en nu en dan een stevige rondedans plaatsen. Prijsbeest van dit album is de opener. ‘Enlight The Bivouac’ is een knappe symbiose geworden waarvoor Vexillum staat: opzwepende folky metal, die al dan niet uitnodigen tot meebrullen of rondspringen, die afgewisseld worden met krachtige en stevige stukken power metal. Iets meer dan elf minuten houdt het kwintet je zo in de ban van hun mooi uitgestippelde trip doorheen hun muzikale spectrum. De overige tracks zijn eigenlijk niet de mindere van deze opener, maar hebben allen een kortere tijdsduur en daarom kozen wij voor de opener als prijsbeest. Meer dan een uur lang weten de heren te boeien middels de stevige vocalen, die af en toe worden aangevuld met samenzang (kwestie van het meebrullen te stimuleren), de krachtige basis die zowel solide klinkt als soepel, de mooie folkaccenten (vooral fluit of thin whistle) die her en der opduiken, én de heel mooie melodieuze gitaarsolo’s. Enkel afsluiter ‘Quel che volevo’ wijkt een beetje af – het is ook heel duidelijk het kortste nummer –, daar het pure metal gegeven hier aan de kant geschoven wordt en de heren overduidelijk kiezen voor een pure folk benadering. Maar ook op die manier kan Vexillum boeien. Wij hebben ons alvast geen seconde verveelt en we zijn er dan ook overtuigd dat liefhebbers van het (sub)genre in het algemeen en van de band in het bijzonder onze mening zullen delen.

Luc Ghyselen (90)

Scarlet Records SC 391-0

Tracklist: 1. Enlight The Bivouac 2. Sons Of A Wolf 3. Voluntary Slaves Army 4. When A Good Man Goes To War 5. Last Bearer’s Song 6. The Deep Breath Before The Dive 7. Prodigal Son 8. Flaming Bagpipes 9. With My Hands 10. The Tale Of The Three Hawks 11. Quel che volevo