Giotopia: Trinity Of Evil

Met ‘Trinity Of Evil’ zet Giotopia, een symphonic progressive metal project naar de muzikale ideeën van Gio(vanni) Smet, zijn muzikale rondreis verder. Ook voor dit derde full-album, eerder waren er reeds ‘A Fantasy Tale On Music – Part I’ (2018) en ‘A Fantasy Tale On Music – Part II’ (2019), deed Gio weer een beroep op tal van bekende en mindere vocalisten uit zijn kennissenkring om ieder personage uit zijn fantasy gestalte te geven. Komen dit keer hun stem lenen: YGC, Apollo Papathanasio, Jürgen Wulfes, Kelly Thans, Sara Vanderheyden, Jeff Metal, Jennifer Thomé, Ellen Peeters, Ginny Claes, Freddy Richard, Nienke Verboom en Hannelore van Gorp. Elf tracks lang probeert Giotopia je zodoende mee te voeren in zijn muzikale wereld middels dit fantasy verhaal. Alhoewel we best wel liefhebber zijn van mooi uitgewerkte rock / metal opera’s – de werkstukken van Tobias Samment’s Avantasia vinden we bijvoorbeeld stuk voor stuk de moeite waard en ook Ayeron kan ons danig bekoren, om het maar bij die twee voorbeelden te houden – blijven we hier toch een beetje op onze honger zitten. Slecht of minderwaardig zullen we dit zeker niet noemen, maar we zitten toch mijlenver verwijderd van het niveau van de twee opgenoemde bands. Licht dit aan de vocale capaciteiten van de hier gebruikte stemmen? Misschien wel, daar er een pak stem timbres opduiken die ons maar matig kunnen overtuigen. Ook het feit dat er veel samenzang te horen, drukt, naar onze smaak een beetje de pret (we horen de vocalisten liever stuk voor stuk hun eigen “ding” doen in een soort van dialoog). En ja, ook op compositorisch vlak haalt Giotopia bijlange na niet het niveau van een Avantasia of een Ayreon, al zijn dit misschien wel de absolute toppers op dit vlak. Of liggen onze verwachtingen veel te hoog? Hoe dan ook, wij hadden op veel meer gehoopt toen we dit schijfje in onze cd-speler deden.

Luc Ghyselen (65)

Independent Release

Tracklist: 1. A New Saga 2. Spawn Of Abaddon 3. Bad Blood Resurrected 4. Trinity Of Evil 5. Forever Bound 6. Princess Of Ice 7. Deceiving Embrace 8. Strike While The Iron Is Hot 9. Betrayal 10. Journey Into Deathrealm 11. For King And Country