Primal Creation: News Feed

Het Belgische thrash metal gezelschap Primal Creation is er reeds sinds 2007, waarvan heden ten dage enkel nog drummer Clint Dusselier overschiet van de originele line-up. Dit om maar aan te geven dat Primal Creation al heel wat wisselingen in line-up meemaakte. Lead gitarist Ruben Dhaene is er bij sinds 2008, C├ędric Uyttendaele (rhythm gitaar) sinds 2011, bassist Ewoud Herregat sinds 2013 en vocalist Koen Mattheeuws sinds 2014. Op discografisch gebied zorgde Primal Creation in 2013 voor de vijf tracks tellende ep ‘The Struggle’. Met ‘Demockracy’ kregen we in 2017 een eerste full-album te horen, een album dat ons eerder koud liet, zodat we deze ‘News Feed’ toch wel met argusogen bekeken. Maar uiteindelijk moeten we durven toegeven dat het kwintet een paar enorme stappen heeft gezet, want de negen tracks op ‘News Feed’ vervelen nergens en kunnen ons boeien zonder dat onze aandacht ergens anders op wil. Nee, we geven grif toe dat Primal Creation niet vernieuwend uit de hoek komt, noch dat ‘News Feed’ een alles verpletterend album is geworden, maar na de instrumentale intro ‘Extremely Dangerous’ (ja, er is gesproken tekst te horen), zorgt het vijftal voor een energieke en gedreven sound waar kracht, melodie en brutaliteit mooi samengaan. Geen van de overige acht tracks steekt er echt bovenuit, maar het vijftal zorgt steeds opnieuw voor een krachtig geluid dat ons kan boeien en dat energiek, gedreven en vrij brutaal uit de speakers knalt. Meer hebben we niet nodig om een tijdlang uit de bol te gaan. Het enige waar we een beetje moeite mee hebben is het stem timbre van Koen, maar opgelet, hij kwijt zich hier echt wel goed van zijn taak. Het is gewoon dat het stem timbre ons minder ligt. ‘News Feed’ is dan ook een paar stappen in de goede richting als we vergelijken met het debuutalbum en zal zodoende een heel pak thrash metal fans plezier doen.

Luc Ghyselen (75)

Independent Release

Tracklist: 1. Extremely Dangerous 2. A Post-truth Order 3. Please Disperse 4. Vial Play 5. Antillectual Disease 6. Follow the Reader 7. Watch It Burn! 8. Lie / Share / Subscribe 9. The Daily Noose