Turbulence: Frontal

Het Midden-Oosten is niet bepaald dé regio waar we tal van metal bands van kennen. En toch zijn er een aantal bands actief die al wat naam en faam hebben opgebouwd in de internationale metal wereld. We denken daarbij spontaan aan Myrath (Tunesië) en Orphaned Land (Israël). Twee bands die je kan onder brengen onder de algemene noemer progressive metal, al zorgen beide bands met wat extra toevoegingen qua sound dat je je niet kan vergissen in band. Vanaf nu mag je daar ook Turbulence aan toevoegen. Dit progressive metal gezelschap uit Libanon werd in 2013 opgestart door Alain Ibrahim (gitaar) en Mood Yassin (keyboards), beiden getalenteerde songschrijvers die een liefde voor progressive rock / progressive metal delen. Omar El Hage (vocals), Anthony Atwe (bass) en Sayed Gereige (drums) vervolledigen de line-up en ‘Disequilibrium’, het debuutalbum, komt in 2015 op de markt. Maar de heren willen meer en zijn vooral op zoek naar een label die ervoor kan zorgen dat Turbulence internationale weerklank kan vinden. Met Frontiers Music denken de heren dat dit kan lukken. ‘Frontal’ is zodoende de eerste samenwerking tussen label en band. Het nieuwe, tweede, full-album telt acht uitgesponnen tracks die samen zo’n vijfenzestig minuten progressief metal van topkwaliteit laat horen. Zonder dat deze heren uit precies hetzelfde vaatje tappen als eerder genoemde bands, voel en hoor je dat ook deze band uit het Midden-Oosten komt. Ligt dit aan een bepaalde manier van song schrijven, aan het accent van de vocalist, aan de sfeer die de muziek uitademt, …? Wij kunnen er niet echt onze vinger op leggen, maar naar ons gevoel sluit Turbulence mooi aan bij Myrath en Orphaned Land, zonder dat de band ook meer enigszins die bands kopieert. Turbulence staat voor uitstekende opgebouwde en gearrangeerde nummers waar tempo en ritmewisselingen schering en inslag zijn. Er is een stevig fundament van bass en drums, al mogen ook die op en tijd hun technisch kunnen bewijzen. Het framewerk wordt verder voorzien van uiterst knap gitaarspel en prachtige keyboard partijen die geregeld mooi in duel gaan met elkaar. Voeg daar krachtige bijpassende vocalen aan toe die een genot zijn om aan te horen, en je verkrijgt een mooi uitgebalanceerd geheel waar liefhebbers van progressive metal een hele tijdlang zoet mee zullen zijn. Kortom, Turbulence zorgt hier voor een knap album waar o.a. polyritmes, jazzy accenten en pure, krachtige metal worden samen gevoegd tot een heel knap geheel. Nee, we gaan niet beweren dat we alle ideeën of accenten even goed smaken, maar we hebben wel enorm genoten van dit tweede werkstuk van Turbulence, een naam die we vanaf nu toch wel zullen onthouden als het gaat om progressive metal.

Luc Ghyselen (85)

Frontiers Records FRCD 1103

Tracklist: 1. Inside The Gage 2. Madness Unforeseen 3. Dreamless 4. Ignite 5. A Place I Go To Hide 6. Crowbar Case 7. Faceless Man 8. Perpetuity