Niht: Arcanum

Met ‘Vanum’ kregen we in 2017 een eerste echt teken van leven te horen van Niht, een black metal gezelschap dat deels in Duitsland verblijft en deels Oostenrijk als thuisbasis beschouwt. ‘Arcanum’ is het tweede werkstuk onder de naam Niht. Aan het roer van deze band staan gitarist S. en bassist / vocalist Z.. Het nieuwe werkstuk, ‘Arcanum’, raast heel energiek en gedreven doorheen een duistere, dreigende en kille setting. De slechts zeven tracks klokken af na iets meer een half uur, en zonder dat de heren ons overweldigen vliegt de tijd voorbij. We zijn dan ook best wel te vinden voor een stevig moment van krachtig headbangen. Nu en dan houden de heren wat in, kwestie van toch voor wat variatie in tempo en sound te zorgen, maar meestal wordt het gaspedaal stevig ingedrukt en gaat het geheel aan een stevige vaart vooruit. Dat men gebruikt maakt van een aantal clichés uit het (sub)genre, nemen we er hier met de glimlach bij want niet elke band of plaat moet voor complete vernieuwing staan. ‘Arcanum’ van Niht is dan ook een heel krachtig en stevig beukend geheel geworden met zo goed als geen kalme momenten en al zeker geen fransjes of tierlantijntjes. Ideaal dus voor wie eens een goed halfuur lang stoom wil aflaten.

Luc Ghyselen (70)

Van Records

Tracklist: 1. Angst 2. Schmerz 3. Lüge 4. Sucht 5. Hass 6. Wahn 7. Tod