Snær: Frozen Alchemy

Het Amerikaanse black metal ensemble Snær laat met ‘Frozen Alchemy’ een eerste full-album op de wereld los. Snær werd in 2015 door Joseph Doome (bass, vocals) opgestart. Samen met gitarist Jeffrey Loyd Snader en drummer Conrad Lausier wil Joseph zijn visie weergeven op een dreigende en duistere mix van vooral black metal aangevuld met elementen uit doom, thrash en death metal. Een eerste werkstuk, de zes tracks tellende ep ‘Do It Yourself’, was er in 2019 en zorgde voor wat lokale rimpelingen in en rond Pittsfield, Maine. Met ‘Frozen Alchemy’ wil het drietal ook de internationale metal gemeenschap van hun bestaan op de hoogte brengen. Het album telt negen tracks als je de korte instrumentale intro, ‘Intro’, meetelt. Het is dus pas vanaf ‘Black Stain’, een nummer over een lokale legende die zijn maitresse verbrandde vastgebonden aan een staak en die door die vrouw vervloekt werd, dat je een eerste glimp krijgt van hoe Snær daadwerkelijk klinkt. Naar onze smaak, is dit niet onaardig, maar ook niet echt veel meer dan dat. De heren grasduinen inderdaad doorheen black metal landschap met vrij veel dreiging en wat kille duisternis, voegen daar inderdaad wat slepende fragmenten aan toe die doen denken aan doom en komen soms wat agressiever en / of brutaler uit de hoek wat wijst naar invloeden uit thrash en / of death metal. Alhoewel er voldoende variatie in de nummers wordt gebracht, kan het gezelschap onze aandacht niet constant vasthouden. Sommige tracks, zoals ‘Endless Suffering’, worden dan ook iets te lang getrokken alsof men er meer in wilde verwerken dan werkelijke nodig is. Ook het vocale gedeelte van Snær kan ons maar matig boeien, zodat ook dat eerder min– dan pluspunten oplevert. En als we tenslotte nog moeten opmerken dat hun versie van Bathory’s ‘The Return Of darkness And Evil’, waarmee het album afsluit, met mijlen voorsprong het meest indrukwekkende is op dit album, dan weet je dat er ook nog een pak mankementen zitten in het songschrijven. Ons besluit is dan misschien ook hard van de heren van Snær, maar voor een internationale doorbraak zal ‘Frozen Alchemy’ alvast niet zorgen.

Luc Ghyselen (60)

Independent Release

Tracklist: 1. Intro 2. Black Stain 3. Ghouls Of The Sea 4. Black Bear Mauling 5. Endless Suffering 6. Frozen Alchemy 7. Snær 8. March To The Ovens 9. The Return Of Darkness And Evil