Vaneno: Struggle Through Absurdity (ep)

‘Struggle Through Absurdity’ is het debuut van het Portugese Vaneno. Vaneno werd in 2017 opgestart door Miguel Nunes (drums) Eduardo Cunha (gitaar) en António Tavares (gitaar). Eerst werden gewoon wat riffs en drumpatronen samengevoegd tot een geheel. Tot de heren beseften dat er meer nodig was om aandacht te trekken in de muziekwereld. Zo kwam bassist Pedro Fernandes in beeld en eind 2019 vervoegde ook Alexandre Fernandes de band. Vaneno was compleet en er werd werk gemaakt van degelijke nummers waar sludge als basis staat. Met toevoeging van wat elementen stoner, doom en zelfs death metal creëerde het vijftal zijn sound. Met ‘Struggle Through Absurdity’ presenteert het kwintet ons vier van hun brouwsels en die smaken best naar meer. Een zware en volle sludge sound met knipogen naar doom en stoner is het eindresultaat. Bass en drums zorgen steevast voor de stevige en uiterst solide basis, de riffs klinken lekker stevig en krachtig, de krachtige, lichtjes ruwe, stem van Alexandre zorgt voor een toegevoegde waarde en de solo’s worden echt wel “to the point” gehouden. Alles is zo voorhanden om liefhebbers van sludge te bekoren. En zonder dat de heren ons van de sokken blazen (al is het stevig beukende ‘Nightrider’ wel een nummer waar je ons steeds voor mag wakker maken), weet Vaneno ons te overtuigen van hun kunnen. Nu ook nog eens uitpakken met een full-album van ditzelfde niveau zonder vullertjes en Vaneno lijkt vertrokken voor een mooie muzikale reis.

Luc Ghyselen (85)

Raging Planet Records

Tracklist: 1. Glorybringer 2. Deceiver 3. Ad Nausem 4. Nightrider