Backwood Spirit: Fresh From The Can

Voor liefhebbers van classic rock is het tweede full-album van Backwood Spirit, deze ‘Fresh From The Can’, een “must have” geworden. Backwood Spirit werd in 2014 opgestart door Kent Engström (gitaar). Nadat de man een pak nummers had geschreven en aan demo’s begon te werken haalde hij er een pak medestanders bij. Joje Lindskoog (drummer) en Göran Edman (vocals) waren de eersten. Kort daarna gevolgd door Niclas Boson (bass) en Tobias Åslund (organ, keyboards). Die laatste werd al vlug vervangen door Peter Emilson. In 2017 zorgde de band al voor het titelloze debuut en nu is het kwintet klaar met de opvolger. ‘Fresh From The Can’ telt negen tracks die je gemakshalve onder de noemer classic rock of retro rock mag plaatsen. Opener ‘Catch Your Fire’ zet meteen de toon. Wij horen een knap opgebouwd nummer dat ons wat doet denken aan zowel Lynyrd Skynyrd (de bluesy Southern rock sfeer) als aan The Eagles (de prachtige samenzang). ‘Rainbow (Full Circle)’ volgt en ook dit nummer doet ons aan deze twee Amerikaanse topacts denken. Als je dan ook nog weet dat keyboards en gitaar er een prachtig duel brengen, dan weet je dat je als liefhebber van het (sub)genre op je wenken bediend wordt. ‘Celebration’ doet daar in niet voor onder – jongens wat een prachtige stem heeft Göran toch – terwijl de heren het dan heel rustig aan doen met de ballade ‘Sweet In The Evening (Lullaby)’. Naar onze smaak iets te rustig en te ingetogen. Dit wordt meteen weer goed gemaakt met ‘Witchwood’ waar de heren opnieuw de draad op pikken en een nagenoeg perfecte symbiose van kracht en melodie afleveren. Opnieuw zijn we onder de indruk van de stemmenpracht, het prachtige gitaarspel en het knappe keyboard klanken. ‘Leavin” doet daar in niets voor onder. ‘On Through The Night’ is een tweede ballade, maar vinden wij een stuk beter dan dan ‘Sweet In The Evening (Lullaby)’ wegens toch iets meer kracht en tempo. Het heerlijk rockende ‘Something About You’ volgt en opnieuw lijkt het ons alsof Backwood Spirit de nagenoeg perfecte mix tussen Lynyrd Skynyrd en The Eagles heeft gevonden. Eindigen doet het vijftal met nog zo’n pareltje. ‘Mayflower’ heeft uptempo momenten en rustiger, kalmer momenten en laat nogmaals horen waarom we in het begin van deze review schreven dat deze ‘Fresh From The Can’ een “must have” is geworden. Dit is absolute klasse in het (sub)genre) met een grote “K”.

Luc Ghyselen (88)

Pride & Joy Music PJM 12494

Tracklist: 1. Catch Your Fire 2. Rainbow (Full Circle) 3. Celebration 4. Sweet In The Evening (Lullaby) 5. Witchwood 6. Leavin’ 7. On Through The Night 8. Something About You 9. Mayflower