Manilla Road: The Courts Of Chaos

‘The Courts Of Chaos’ was het achtste full-album van Manilla Road, origineel uitgebracht in 1990. Het is eigenlijk het laatste album voor de band er in 1992 de brui aan gaf (om in 1994 terug te herrijzen). Het hierop volgende full-album, ‘The Circus Maximus’ (1992), was eigenlijk bedoeld als solo-album van Mark Shelton, maar bij de toenmalige platen maatschappij (Black Dragon Records) koos men er toch voor om het album als een Manilla Road-album op de markt te brengen. Nu krijgt ‘The Courts Of Chaos’ een herkansing via High Roller Records. Manilla Road staat voor traditional epic heavy metal en dat is op deze ‘The Courts Of Chaos’ niet anders. Het trio dat toen de line-up vormde van Manilla Road – Mark Shelton (gitaar, vocals), Aaron Brown (drums, vocals) en Andrew Coss (bass, vocals, keyboards) – zorgt voor een mooi uitgebalanceerd geheel, al vinden we zelf dat de keyboards een beetje overbodig zijn en veelvuldig de zelfde klanken spuien. Check bijvoorbeeld D.O.A. (origineel een nummer van Bloodrock en zowat de enige cover die Manilla Road ook op plaat zette). Maar ook in de overige nummers valt dit ons op. Wie zich daar niet aan stoort, en fan is van epic heavy metal, kan deze vinyl uitgave aan zijn collectie toe voegen. Zelf waren we toenertijd niet volledig overtuigd van het oeuvre van Manilla Road en dat is nu nog steeds het geval, al mag een gedreven en energieke track als ‘(Vlad) The Impaler’ altijd ons pad kruisen.

Luc Ghyselen (70)

High Roller Records HRR 797

Tracklist: 1. Road To Chaos 2. Dig Me No Grave 3. D.O.A. 4. Into The Courts Of Chaos 5. From Beyond 6. A Touch Of Madness 7. (Vlad) The Impaler 8. The Prophecy