Ulthima: Symphony Of The Night

Het melodic death metal gezelschap Ulthima werd origineel opgestart in Monterrey, Mexico in 2010. Maar echt vruchtbaar was de metal grond daar niet vonden Ricardo Escobar (gitaar) en Antonio Vald├ęs en beide heren besloten naar Finland te verhuizen om hun muzikale dromen na te streven. In 2016 was het zover en twee jaar later konden de heren met trots zeggen dat ze een vrij stabiele line-up hadden verzameld om Ulthima echt op gang te trekken. De overige gelukkigen zijn Jon Welti (gitaar), Niko Sutinen (keyboards), Ville Nummisalo (drums) en Tuomas Antila (vocals). En kijk uiteindelijk slaagt de band er ook in om ons een debuutalbum te presenteren met negen knappe nummers waar melodie samensmelt mat kracht en de nodige agressie. De nummers werden door heen de jaren geschreven door vooral Ricardo en bijgewerkt tot de versies die we nu te horen krijgen. En, laten we eerlijk zijn, de heren mogen trots zijn op dit debuut. Nee, het warme water hebben ze niet opnieuw uitgevonden, maar we het zestal neer zet doen ze met verve. Wij zijn in ieder geval erg blij met de melodieuze kracht, de stevige agressie en de sound die Ulthima weet neer te zetten. Vanaf de eerste tonen van opener ‘Black Swan’ voelen we dat het goed zit. Een knappe opbouw en al even mooi arrangement zorgen er voor dat we ons geen seconde vervelen. En als alle muzikanten zich dan nog eens profileren als begenadigde artiesten, zitten we goed voor een mooie trip in het muzikale landschap dat Ulthima uit tekent. We zijn bijzonder gecharmeerd door de krachtdadige vocalen van Tuomas en de best wel knappe melodieuze gitaarsolo’s van Ricardo. En dan zijn er nog de bijpassende keyboard tapijten van Niko die evenzeer hun plaatsje in de spotlight opeisen. Maar dit alles kan natuurlijk niet schitteren zonder een solide en strakke basis en daar zorgen de overige drie leden van de band voor. Track na track weet het sextet te boeien. Een echte uitschieter kunnen we je helaas niet duiden, maar daar staat tegenover dat een miskleun of zelfs maar een opvullertje volledig uit de boze is. Ulthima klopt met dit debuut heel stevig op poort van internationale herkenning en wij mogen dan ook stellen dat ‘Symphony Of The Night’ een knappe aanvulling is op je melodic death metal collectie.

Luc Ghyselen (95)

Inverse Records

Tracklist: 1. Black Swan 2. Tears Of Fire 3. Belegar 4. Daughter Of Twilight 5. Beyond The Veil 6. Eternity 7. Dancing With Shadows 8. Ulthima 9. Symphony Of The Night