Next Door To Heaven: Inside (ep)

Het Russische Next Door To Heaven wordt beschouwd als een progressive metalcore ensemble met wat invloeden van djent. Met de vijf tracks tellende ep ‘Inside’ levert het gezelschap ons een nieuw werkstuk. Opener ‘Dark Alley’ lijkt ons een track die progressive metal fans wel zullen kunnen waarderen, van metalcore is hier alvast weinig te merken. Het drietal – Daria Mazunova (vocals, lyrics), Evgenii “Gene” Mazunov (gitaar, bass, compositie, arrangement) en Pavel Lokhnin (drums) – zorgt meteen voor een heel knap opgebouwde song waar verschillende tempo’s en ritme aan bod komen en waar de instrumentalisten hun kunnen laten horen. Maar de grootste aantrekkingskracht, naar onze bescheiden mening dan toch, is de prachtige stem van Daria die zowel krachtig, als melodieus, als soepel klinkt. Met ‘Calibrate’ komt metalcore meer de kop op steken, al blijven de progressieve elementen (en wat djent) zeker van de partij. Toch blijft de stem van Daria het meeste deel van onze aandacht opeisen. Met ‘Unleash The Beasts’, zitten we bij het langste nummer en worden de drie “muziekgenres” (progressive metal, metalcore en djent) mooi gecombineerd tot een vlot opgebouwd geheel. En, ja we vallen in herhaling, opnieuw schittert de stem van Daria. De twee overige tracks, ‘Inside’ en ‘Flare Up’, blijven op dit stramien verder gaan: knap opgebouwde nummers met tal van wisselingen in tempo en ritme en steeds opnieuw de heel sterke stem van Daria die er voor zorgt dat onze aandacht nergens kan afdwalen. Wel moeten we je nog melden dat Lord Nelson zijn stem leent tijdens afsluiter ‘Flare Up’ en dan valt het nog extra op hoe mooi Daria klinkt. Liefhebbers van bands als TesseracT of Architects om het maar bij die twee te houden, zullen ook deze ‘Inside’ van Next Door To Heaven appreciëren.

Luc Ghyselen (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Dark Alley 2. Calibrate 3. Unleash The Beasts 4. Inside 5. Flare Up