Janina Jade: Heart Of Rock N’ Roll

Nog elke week, om niet te zeggen elke dag, krijgen we hier albums toegestuurd met namen van artiesten waar we nog nooit (of toch zo goed als nooit) van gehoord hebben. Sommigen van die artiesten zijn al een tijdlang actief maar passeerden steeds onder onze radar, sommigen zijn compleet nieuw. Janina Jade is een dame uit Zweden die in haar thuisland omschreven wordt als “de vrouwelijke Keith Richard”. Ze wordt er geprijsd omwille van haar eerlijke houding, haar composities en haar “no bullshit rock ‘n’ roll”-aanpak. Dit alles zit ook perfect verpakt in de sound van haar nummers. Met ‘Heart Of Rock N’ Roll’ maken wij écht kennis met de dame die over een lichtjes rauw en raspend stemgeluid beschikt dat zich van zowat elke andere vocaliste onderscheid die we kennen. Op muzikaal vlak kan je het album van deze artieste in het vakje mainstraim rock of classic rock plaatsen. Zelf citeert de dame The Rolling Stones (vooral de jaren zeventig periode), Guns ‘n’ Roses en zowat alles tussen Marianne Faithfull en Motörhead als haar invloeden. En, … eerlijk, wij kunnen ons daar wel bij vinden bij het beluisteren van dit tien tracks tellend album. De band, Janina Jade, bestaat op dit album uit Janina Jade (gitaar, vocals), Tobhia Ljung (bass, drums) en Jennifer Batten (lead gitaar). De tien nummers zijn eerlijke vertolkingen en laten vooral de spotlight schijnen op de stem van Janina en het impressionante wervelende gitaarspel van Jennifer die zowat in en uit, over en onder de eigenlijke nummers tevoorschijn komt piepen. Geef elk van de tien nummers op dit album een kans op een rockend radiostation (Studio Brussel, voel je aangesproken!) en je verkrijgt een radiohit. Je begrijpt nog niet goed hoe Janina Jade precies klinkt? Neem een stevige scheut van The Rolling Stones, voeg daar een portie Guns ‘n’ Roses aan toe en laat het geheel inzingen met een lichtjes rauwere stem dan die van Marianne Faithfull (en die ons hier soms wat doet denken aan Iggy Pop) en kruid af met subliem gitaarwerk. Tijdens geen van de nummers kan de verveling toeslaan daar die werkelijk tot een minimum beperkt worden qua tijd, maar daarin wordt het nummer ook meteen volledig verteld. Als het ware terug naar de roots van een single die niet veel langer dan drie en een halve minuut mocht duren anders paste het nummer niet op het vinyl schijfje. Wij proberen vanaf nu alvast meer aandacht te schenken aan Janina Jade, want als de dame nog met albums als dit op de proppen komt, of als ze, eens de maatregelen rond covid het toelaten, afzakt om een concert ten beste te geven, dan willen wij alvast helemaal vooraan staan.

Luc Ghyselen (90)

GMR Music

Tracklist: 1. Heart Of Rock N’ Roll 2. The Darkness Of My Soul 3. Before My Time Runs Out 4. Holding On 5. How Long, How Long 6. Trouble 7. Exiled Within My Mind 8. Breathless Breathing 9. The Ghost With No Name 10. Last Chance Saloon