Escape: Fire In The Sky

Na decennia van stilte is de black Country / West Yorkshire AOR / melodic rock band Escape terug met een nieuwe line up, waarmee ze hun derde studio album ‘Fire In The Sky’ brengen. In deze gedeeltelijk nieuwe bezetting vinden we zanger Graham Beales, gitarist en backing vocalist Vince O’Regan, keyboardspeler en backing vocalist Irvin Parratt, bassist en backing vocalist Pete Betts en drummer Bob Pears. Dit comeback album bestaat uit nummers die allemaal afkomstig zijn van eerdere releases van Vince O’Regan (Bob Catley, Legion, Arabia). Zo worden deze, soms meer dan dertig jaar, oude klassiekers nieuw leven in geblazen. Ze werden opnieuw opgenomen met hedendaagse technieken bij elk van de leden thuis tijdens de lockdown. Die opnames gingen dan voor mixen en mastering naar Paul Twohig in de Pro2 Studios in Castleford, wat resulteert in een frisser geluid met een knipoog naar het origineel. ‘Lost And Found’ zorgt ervoor dat het album indrukwekkend opent met keyboard en gitaar. Een eerste vergelijkende indruk met Europe komt spontaan in mij op. Een intensieve Vince laat in ‘Heroes In The Night‘ zijn beste kant horen. Samen met een vlotte melodie zorgt dit knap arrangement voor een oorwormpje. Het werd tevens als single uitgebracht om kennis te maken met het nieuwe geluid, waar de band vandaag voor staat. Je kan dit nummer ook op de streaming videodienst nog eens kan herbekijken: https://www.youtube.com/watch?v=48CL03i93lY. Alhoewel ‘Temptation’ een beetje minder energiek is, kan het de pret niet bederven. Integendeel misschien, want ook hier vinden we pittig solerend gitaarwerk en de knap gebrachte vocale lijnen. Na de ballad ‘Restless Heart’ worden we terug verwend met pittig gitaarwerk in ‘Something To Believe In’. Het erg goede en aanstekelijke ‘Blinded By A Lie’ is oorspronkelijk afkomstig van Bob Catley’s soloalbum ‘Spirit of Man’ dat in 2006 uitkwam. Vince schreef deze track lang geleden en gaf het nummer in deze frisse versie een nieuw leven. Nog zo’n oorwormpje is ‘Coming Home’, dat zonder het te vragen zich voor een ruime tijd nestelt tussen je oren. Een tandje terugschakelen met ‘Borderline’, al weet het nummer met lange uithalende vocalen op een andere manier krachtig over te komen. Terug pittiger en met keyboard gekruid is ‘Destiny’, voor mij een van de betere nummers. Ook ‘Walk On Water’ is afkomstig van Magnum’s vocalist Bob Catley’s en deze krijgen we hier in een intense versie. Afsluiter ‘Fire In The Sky’ is tevens titelnummer en bouwt in een kleine tien minuten mooi op om uiteindelijk met intens gitaarwerk op een donderend ritme uit te monden. Een titeltrack meer dan waardig. Het album verraste me vaak met knappe arrangementen, waar het vlotte maar intense gitaarwerk mooi uitblinkt. De vocalen gaan probleemloos van hoog naar laag en zorgen voor een heel aangename luisterbeleving. In zijn genre erg goed, mede door de enkele pareltjes die de gemiddelde score nog wat punch in de rug gaven. Zo heb ik ze graag, haal die oudere nummers maar uit de kast want ze zorgen voor een klein uur muzikaal genot.

Rocking Klingon (90)

AOR Heaven

Tracks: 1. Lost And Found 2. Heroes In The Night 3. Temptation 4. Restless Heart 5. Something To Believe In 6. Blinded By A Lie 7. Coming Home 8. Borderline 9. Destiny 10. Walk On Water 11. Fire In The Sky