Malum: Devil’s Creation

Het Finse black metal gezelschap Malum is er terug met een het vierde full-album. Zo’n twee jaar na het goed ontvangen ‘Legion’ is ‘Devil’s Creation’ een feit. Het schijfje telt slechts zes tracks, al kan je, met een beetje goede wil, de opener opdelen in twee deeltjes. ‘Intro / Serpent Of The Abyss’ houdt niet echt een studieronde of intro, al kan je het rustiger, instrumentaal begin van het nummer beschouwen als “intro”. Daarna schakelen de heren een paar tandjes hoger en wordt je meegesleurd op een hoog tempo in een intense en beklijvende trip waar duisternis, dreiging en kilte de dienst uit maken. Wat volgt is nog meer van dat met hier en daar een kortstondig moment van vertraging op gebied van tempo, om dan weer verschroeiend uit te pakken. De dreigende vocalen zorgen voor duisternis terwijl de heren je verder omgeven met kilte. Allemaal precies zoals het grote “black metal handboek” voorschrijft. Op veel verandering hoef je niet te rekenen, op vernieuwing ook al niet, en toch klikt het wonderwel bij ondergetekende. Misschien omdat Malum zo verschroeiend uit pakt (enkel tijdens ‘The Curse’ lijkt het tempo lager te liggen)? En dat houden de heren zes tracks lang vol zonder dieptepunten of echte hoogtepunten. Zodoende kunnen we alvast niet beweren dat de Finnen nu plots de allernieuwste sensatie zijn, maar wat we horen bevalt ons overduidelijk wel. We willen wel meegeven dat ook wij na deze intense, zinderende en vol razernij zittende trip ook na zo’n achtendertig minuten volledig uitgeteld zijn. Voor een nieuw rondje Malum moeten we toch eerst een tijdje op adem komen.

Luc Ghyselen (80)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Intro / Serpent Of The Abyss 2. Messiaan Kuolema 3. Devil’s Creation 4. The Curse 5. Dead But Breeding 6. Son Of The Dracul