Witherfall: The Curse Of Autumn

Het Amerikaanse Witherfall staat voor een krachtige en stevige mix heavy metal en progressive power metal. Witherfall werd in oktober 2013 opgestart door artiesten die ook al bij andere bands actief waren. Dat is misschien wel de reden dat de band met ‘The Curse Of Autumn’ pas aan zijn derde full-album toe is. ‘Nocturnes And Requiems’ (2017) en ‘A Prelude To Sorrow’ (2018) zijn de de twee eerder op de markt gebrachte albums en met ‘Vintage’ (2019) en ‘The Other Side’ (2021) zorgde de band ook al voor twee ep’s. Met de korte instrumentale opener ‘Deliver Us Into The Arms Of Eternal Silence’ laten de heren – Joseph Michael (vocals, keyboards), Jake Dreyer (gitaar), Anthony Crawford (bass) en Marco Minnemann (drums) – nog niet echt in hun kaarten kijken. Het is pas vanaf ‘The Last Scar’ dat de sound van Witherfall zich ontplooit aan de hand van een mix van kracht en melodie die energiek, donker en dreigend door de speakers knalt. De heren gaan op dit elan verder met ‘As I Lie Awake’. Met ‘Another Face’ tovert het kwartet een schitterend nummer uit hun hoed, dank zij een heel pak wisselingen in tempo, ritme, gevoel en dreiging pakken ze uit met een fantastisch opgebouwd nummer. Bands als Queensrÿche, en ja ook Dream Theater en / of Opeth lijken plots niet meer te hoog gegrepen als referentiepunten. Met ‘Tempest’ doen de heren daar nog een stevig schepje bovenop en spelen ze nog meer met melodie, kracht, tempo, ritme, dreiging en duisternis zonder echt aan hun sound (een mix van heavy metal en progressive power metal) te sleutelen. Je kan tot volledig tot rust komen tijdens ‘Curse Of Autumn’ waar een akoestische gitaar en een diepe stem je mee nemen op een gevoelige reis die pas in het allerlaatste deeltje in je gezicht open knalt. Daarna neemt Witherfall de draad weer op middels technisch hoogstaand gitaarspel met een gedreven en energiek ritme tijdens het instrumentale ‘The Unyielding Grip Of Each Passing Day’, dat ook al een rustiger break kent en speelt met tempo en ritme veranderingen. Met ‘The Other Side of Fear’ neemt Witherfall de draad terug op van de eerste vier nummers na de openingstrack dankzij een prachtige mix van kracht, melodie, tempo en ritmewisselingen, dreiging en dat alles overgoten met in duisternis badende vocalen. ‘The River’ is dan weer een enorm rustpunt, althans in het eerste deel van het nummer, want eens de gitaarsolo de bovenhand haalt, wint het nummer aan kracht en tempo. Wat daarna volgt is puur genieten voor liefhebbers van het (sub)genre, want tijdens het meer dan vijftien minuten durende ‘… And They All Blew Away’ laat Witherfall nog eens alle ingrediënten die hun sound uitmaken aan bod komen en een werkelijk subliem opgebouwd nummer. De heren sluiten dit derde full-album af met een gedurfde akoestische versie van Boston’s ‘Long Time’. ‘The Curse Of Autumn’ is een enorm knap album geworden die voor fans van de band een fantastische aanvulling wordt op hun collectie, maar eigenlijk moeten alle liefhebbers van zowel heavy metal, als van power metal als van progressive metal dit werkstuk een kans geven.

Luc Ghyselen (90)

Century Media

Tracklist: 1. Deliver Us Into The Arms Of Eternal Silence 2. The Last Scar 3. As I Lie Awake 4. Another Face 5. Tempest 6. Curse Of Autumn 7. The Unyielding Grip Of Each Passing Day 8. The Other Side Of Fear 9. The River 10. … And They All Blew Away 11. Long Time