Maverick: Ethereality

Volgend jaar kunnen de heren van Maverick hun eerste decennia-verjaardag vieren. In deze korte periode wisten de broers gitarist Ryan en zanger David Balfour al redelijk wat oproer te maken in de hardrockscène. Dit kwam vooral met hun vorig album ‘Cold Star Dancer’ uit 2018, dat vrij goed onthaald werd en de lat voor deze nieuwkomer dus hoog legt. Samen met de broers vervolledigt de band zich met bassist Richie Diver, gitarist Ric Cardwell en drummer Jason-Steve Mageney die intussen Jonny Millar verving. De opnames voor ‘Ethereality’ begonnen in 2019, maar het gekende virus heeft dat opnameproces wat langer laten duren. In de UK waren studio opnames niet mogelijk tot de zomer van 2020, wat voor de nodige vertraging zorgde. Opener ‘Falling’ wordt op gang geschreeuwd door David en grijpt je meteen bij de keel. Het zet de gitaartandem Ric-Ryan in de spotlights We vinden deze ook op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Z6je_VDKcIk&ab_channel=MaverickBelfast, als derde single van het album, uitgebracht op 26 februari. ‘Thirst’ zorgt voor een griezelig kantje. Deze stuwende rocker kent een vleugje horror met zijn subtiele hints naar de vampierachtige levensstijl. ‘Never’ is wellicht de meest melodieuze track van het album en tevens mijn favoriet. ‘Switchblade Sister’ werd als eerste single uitgebracht halverwege december vorig jaar. Best eigenaardig want het album kent betere nummers, al is het zeker niet slecht. https://www.youtube.com/watch?v=7X3G9B81eFY, een duidelijk in corona tijden opgenomen clip. Het zwaardere en intensieve ‘Angels 6’ laat het tempo toenemen. Vurig gitaarwerk vult de kamer. Als tweede single bracht het gezelschap ‘The Last One’ eind januari uit, een rustiger nummer, al is dat relatief. Goede keuze, ook de lyrische clip kan je hier bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=JENig3CkYsA. ‘Dying Star’ is een melodieuze rocker die recht op zijn doel afgaat. Na het zwaardere ‘Light Behind Your Eyes’ zorgt afsluiter ‘Ares’ zorgt voor een laatste melodieus samenspel van stevig gitaarwerk met een groovy ritme. Doe daar nog de melodieuze zanglijn bij en je krijgt een eind waarbij je spijt krijgt dat het album op nog net geen veertig minuten af klokt, want het kent vele sterke nummers. Wellicht is dit het beste album dat de heren van Maverick tot op heden uitgebracht hebben.

Rocking Klingon (82)

Metalapolis MPR 107

Tracklist: 1. Falling 2. Thirst 3. Never 4. Switchblade Sister 5. Bells Of Stygian 6. Angels 6 7. The Last One 8. Dying Star 9. Light Behind Your Eyes 10. Ares