Suzi Quatro: The Devil In Me

Wie kent nog de koningen / koninginnen van de glam rock? Voor wie zijn namen als Slade, Gary Glitter, The Sweet en Suzi Quatro de toppers uit die gouden periode (begin jaren zeventig)? Wij herinneren ons in ieder geval Suzi Quatro, een klein meisje met een enorme basgitaar die hits scoorde met o.a. ‘Can The Can’, ’48 Crash’ en ‘Devil Gate Drive’. Het deed ons jonge hartje betrekkelijk sneller slaan. Maar Suzi Quatro is nu nog steeds razend actief en als we mogen afgaan op haar meest recente album, ‘No Control’ (2019), staat ze nog steeds haar mannetje. We keken dan ook benieuwd uit naar deze ‘The Devil In Me’. De ingetogen (kerst)ballade ‘My Heart And Soul’ werd begin december op de markt gebracht en is een nummer dat we toch te weinig op onze radiozenders hebben gehoord tijdens de kerstperiode. Verder wilde Suzi vooraf nog kwijt dat ‘The Devil In Me’, een album dat ze samen met haar zoon schreef tijdens de lange lockdown periode toen de dame zo’n honderd concerten moest afzeggen, waarschijnlijk het beste album is dat ze ooit op de markt heeft gebracht. Opener ‘The Devil In Me’ werpt ons alvast meteen terug in de tijd en het nummer mag gerust genoemd worden samen met haar eerder opgesomde “klassiekers”. ‘Hey Queenie’, ‘Betty Who’ en zeker ‘You Can’t Dream It’ sluiten daar nauw bij aan en zorgen er voor dat ons hartje wat sneller gaat slaan. ‘My heart And Soul’ krijgt een iets langere versie mee op dit album en beschouwen we nu als een rustpunt. Voor ‘Get Outta Jail’ werd wat inspiratie opgedaan in gospel. Zeker tijdens de aanvangsfase om dan stevig bluesy rockend over te schakelen: een zeer knap opgebouwde track die naar meer smaakt. Stilstaan is volledig uit den boze tijdens het funky rockende ‘Do Ya Dance’, terwijl ‘Isolation Blues’ zowaar de pure blues omarmt. Twee nummers die aangeven dat Suzi Quatro veel meer is dan een mooi gezichtje die enkel glam rock aankan. Alle remmen gaan weer los tijdens het energieke en gedreven ‘I Sold My Soul Today’ om dan met ‘Love’s Gone Bad’ opnieuw de gevoelige snaar te raken en voor een tweede rustpunt te zorgen. Dat rustpunt krijgt nog een vervolg met ‘In The Dark’, een nummer waar de sax een mooie glansrol opeist. Eindigen doet Suzi Quatro in stijl. Het opnieuw stevig rockende ‘Motor City Riders’, nog zo’n nummer dat in de jaren zeventig een absolute topper op de radio zou zijn geworden, zorgt voor een knaller van formaat. Met ‘The Devil In Me’ zorgt Suzi Quatro voor twaalf pareltjes die stuk voor stuk op de radio kunnen en die dan ook stuk voor stuk naast haar eigen hits uit de jaren zeventig kunnen staan. Oh, ja, wie voor de vinyl versie kiest krijgt er met ‘Can I Be Your Girl’ en ‘Desperado’ nog twee nummers bij.

Luc Ghyselen (88)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. The Devil In Me 2. Hey Queenie 3. Betty Who? 4. You Can‘t Dream It 5. My Heart And Soul 6. Get Outta Jail 7. Do Ya Dance 8. Isolation Blues 9. I Sold My Soul Today 10. Love‘s Gone Bad 11. In The Dark 12. Motor City Riders