As We Suffer: The Fallen Pillars

We moeten bekennen dat onze kennis van metalbands uit Canada behoorlijk pover is – om niet te zeggen quasi nihil. Met de komst van debuutalbum ‘The Fallen Pillars’ van As We Suffer, een vijfkoppige band uit Ottawa, komt daar verandering in. De band startte in 2018 als een coverbandje maar begon al snel eigen nummers te schrijven en zoekt daarbij inspiratie in thema’s zoals politiek, existentialisme, religieus fanatisme en het zoeken naar de waarheid. Vooral omtrent het poneren van dé waarheid in elk van de vernoemde onderwerpen en de problemen die dat met zich meebrengt, haalt de band haar gedrevenheid. Het enthousiasme en de begeestering spat werkelijk van de songs. Het tempo ligt doorgaans verschroeiend hoog met niettemin aandacht voor melodie en afwisseling. De riffs zijn agressief én catchy te noemen. De zang van Matt Caldwell is werkelijk subliem en wisselt continu tussen clean en rauw, een beetje in de stijl van eerder werk van Soilwork en Killswitch Engage. We weten het, dergelijke vergelijkingen zijn altijd gevaarlijk maar zo kun je toch een beetje inschatten aan welke stijl je je mag verwachten. Wij vinden dit alvast een plaat die bijzonder meeslepend is en heel erg fris van de lever klinkt. Niet dat er nu één of ander nieuw genre of zo is aangeboord ook al laat de band diverse genres naadloos in elkaar vloeien maar dit is zeker en vast een debuut dat kan tellen. Als de band live dezelfde energie weet te brengen als op plaat, weten we nu naar welk toekomstig optreden we uitkijken.

K.H. (85)

Independant Release

Tracklist: 1. Caustic Paradigm 2. Malicious Compliance 3. An Open Letter (To The Bleeding Hearts) 4. Fucking Relentless 5. Invade The Host 6. The Great Leveler 7. High Tide 8. Scatter The Herd 9. Shadows Caste In White 10. Concrete Fist 11. The Fallen Pillars