Jo Below: No Control (ep)

‘No Control’ is de tweede ep van het Finse melodic (hard) rock gezelschap Jo Below. Het schijfje telt vijf tracks waarvan twee op single werden uitgebracht die proberen om de nodig aandacht te trekken voor het gezelschap. ‘Ms. Death’, dat het schijfje opent, is een van die singles. Je krijgt een aanstekelijk rock nummer te horen die een breed publiek kan aanspreken want, naar onze bescheiden mening, kunnen ook liefhebbers van mainstream rock hier hun gading in vinden. Idem voor de nog iets rustiger klinkende ‘Where Are You Now’. De band zorgt voor een mooie drive, maar het is de stem van vocaliste Johanna Kari die de meeste aandacht opeist, al mag ook de gitaarsolo (Roni Seppänen) niet onvermeld blijven. ‘Another Dimension’ is van hetzelfde laken een pak, al blijven wij wat op onze honger zitten. Nee, slecht is het niet, maar als dit ergens op een feestjes als achtergrond muziek wordt gedraaid, zijn we het na afloop van het nummer al weer vergeten. Tweede single is ‘I Confess’, dat net iets krachtiger klinkt dan de vorige track, maar echt blijven “hangen” doet ook deze track niet. ‘No Control’ wordt naar onze smaak volledig gered door de stem van Johanna. Dit semi akoestische nummer krijgt een mooie opbouw mee, maar is, net als de rest van de nummers, toch te braaf: we missen een rauw randje. Onvergetelijk is deze ep alvast niet, daarvoor klinken de nummers ons te braaf in de oren. Zodoende hebben we dan ook nooit de controle over onszelf verloren. Nee, naar onze smaak zorgt Jo Below voor leuke mainstream rock nummers die een breed publiek zouden moeten kunnen bekoren.

Luc Ghyselen (60)

Inverse Records

Tracklist: 1. Ms. Death 2. Where Are You Now 3. Another Dimension 4. I Confess 5. No Control