Byrdi: Byrjing

‘Byrjing’ is het derde album van de Noorse band Byrdi. Ze brengen Nordic folk dus al wie fan is van stevig beukende Viking of pagan metal mag hier stoppen met lezen. Byrdi brengt zeer ingetogen muziek middels akoestische gitaar, lier, harp en zang. De band wordt bijgestaan door Kjell Braaten – vooral gekend van zijn bijdrages aan Wardruna – en nog een aantal andere rasmuzikanten. Acht nummers en drie kwartier lang neemt Byrdi je mee op deze tocht door het hoge noorden op een bootje op een rustig kabbelend beekje midden in de uitgestrekte wouden, hier en daar loert er al eens een sneeuwtapijt om de hoek. De sfeer die de plaat uitademt is er vooral eentje van een enorme rust. Voila, dat is in feite in een notendop ‘Byrjing’. Voor woeste Vikingen, hongerige wolven en meer van dat rauw geweld, verwijzen we met plezier naar de Amon Amarth’s en anderen van deze wereld. Voor totale onthaasting, liefst bij een knetterend haardvuur met een goed boek en ferm glas ben je dan weer bij Byrdi aan het juiste adres. Knappe plaat, steengoede productie ook en knap artwork.

K.H. (80)

Trollmusic

Tracklist: 1. Solsnu 2. Geirodd 3. Eg 4. Stein På Stein 5. Huldre 6. Heim 7. Byrdi 8. Byrjing