Demonia Mundi: In Grembo Mater …

Het Italiaanse cult black metal ensemble zorgt uiteindelijk toch nog voor een full-album. Demonia Mundi ontstond in 1996 en zorgde voor een epische black metal sound met wat accenten uit folk om hun occulte sound die gebaseerd was op bands als Death SS, Opera IX en Windir gestalte te geven. Twee demo’s deden veelbelovend stof opwaaien – ‘From The Deep …’ (1997) en ‘In Daemonium Nocte’ (1999) – om dan zowat te verdwijnen in het niets. In 2008 werd er middels de de vijf tracks tellende ep ‘In Hoc Signo Vinces’ weer een teken van leven gegeven. Maar een vervolg kreeg dat niet. Tot nu dus, want het occulte gezelschap pakt nu wel stevig en vastberaden uit met een full-album. ‘In Grembo Mater …’ telt acht tracks die op een knappe wijze occulte elementen laat samensmelten met black metal. Dat de heren – Daemonia (vocals, lyrics), Morlock (gitaar, backing vocals), Vagrant (gitaar, backing vocals), Beast (bass) en Uw (drums) – daarvoor een mengeling gebruiken van een aantal clichés en van wat nieuwe ideeën deert allerminst. Het eindresultaat mag immers duidelijk gehoord worden en beklijft vanaf opener ‘Iniziazione’ tot en met afsluiter ‘The Horned And His Thousand Whelps’. De heren zorgen voor alle gekende ingrediënten als Latijnse teksten, donkere en rauwe black metal stemmen, krachtige samenzang, én tal van variaties in kracht, ritme en tempo. Vooral de wisselingen in tempo en ritme zijn soms adembenemend te noemen: het ene moment kan je headbangen tot je nekwervels er bijna van afscheuren terwijl ze een seconde later tot rust worden gebracht middels intens en beklijvende rustgevende fragmenten, om het volgende ogenblik over te gaan tot akoestisch gitaarspel die je dwingt om stil te luisteren. Iets meer dan drie kwartier neemt Demonia Mundi je zo mee op hun zwartgeblakerde occulte reis en die heeft enorm veel te bieden. Wie black metal in zijn hart heeft gesloten, kan niet om dit album heen, al moet je dan ook het occulte aspect erbij nemen. Maar, als we nog een subgenre moeten creëren dan is dit werkstuk van Demonia Mundi de maatstaf voor occult black metal. En, heren van Demonia Mundi, hopelijk is dit een prachtige start om een grotere discografie uit te bouwen. Wij kijken alvast nu al verlangend uit naar een vervolg!

Luc Ghyselen (96)

Cult Of Parthenope COP 010

Tracklist: 1. Iniziazione 2. AA Of Black Fogs And Shaded Empires 3. Et In Arcadia Ego 4. Alesa 5. The Golden Bough 6. Hieros Gamos 7. Intra Grembo 8. The Horned And His Thousand Whelps