Intelligent Music Project: The Creation

Intelligent Music Project is een classic rock project met Milen Vrabeski als “musical director”. Hij schreef teksten en music, zocht de line-up bij elkaar en fungeert ook als producer van het album. ‘The Creation’ is het zesde full-album onder de naam Intelligent Music Project. Net zoals op de vorige vijf album zorgde Milen ook nu weer dat een pak gereputeerde artiesten hun medewerking verleenden aan ‘The Creation. We overlopen even de line-up. Bisser Ivanov schittert als gitarist terwijl Ivaylo Zvezdomirov (bass) en Vasil Vutev (drums en percussie) voor de solide, maar soepele basis zorgen. Die laatste wordt nu en dan vervangen door Bobby Rondinelli of door Todd Sucherman. Ivo Stefanov is de man van de keyboards. En dan zijn er nog de vocalisten: Ronnie Romero (o.a. Ritchie’s Blackmore Rainbow, Michael Schenker Group), John Payne (ex Asia), Carl Sentence (Nazareth) en Richard Grisman (River Hounds). Voldoende klasse lijkt ons om tal van classic rock fanaten te doen dromen. Maar worden al die dromen waar gemaakt? Als je het ons vraagt, niet echt. Hé, begrijp ons nu niet verkeerd. Er komen heel wat superbe momenten langs tijdens de twaalf tracks op dit album, maar naar onze smaak mag er nog iets meer pit in zitten. Wij zijn immers meer gecharmeerd van iets krachtiger, iets meer rockende nummers. Neem nu ‘let It Go’, een nummer dat je in verschillende delen kan opdelen. In de openingsfase krijg je immers een soort van jazzy pop te horen. Daarna krijgt het nummer iets meer kracht en tempo mee, maar blijft het toch eerder als een rockende popsong klinken. Kortom, het mag iets krachtiger, iets heftiger. Dan is opener ‘Sense Of Progress’ iets meer ons ding. We horen er immers duidelijk het stem timbre van Ronnie in door klinken (en dat doet ons wat denken aan ene Ronnie James Dio), zodat het nummer wel wat weg heeft van een Rainbow nummer. Nog iets meer kracht ontdekken we bijvoorbeeld in ‘A Shelter’, maar steeds hopen we nog iets meer. Gelukkig zijn er dan de gitaarsolo’s van Bisser die er voor zorgen dat we ons steeds opnieuw verzoenen met het geluid van Intelligent Music Project. Voeg daaraan toe dat de nummers echt wel een knappe opbouw kennen en dat we nergens de skip toets hebben gebruikt, en je begrijpt dat liefhebbers van classic rock hier toch wel raad mee zullen weten. Voor ons mag het gewoon wat zwaarder, wat krachtiger, wat pittiger, wat feller klinken. Maar dat is natuurlijk onze mening.

Luc Ghyselen (75)

Intelligent Music

Tracklist: 1. Sense Of Progress 2. The Story 3. A Shelter 4. Listen 5. Your Thoughts 6. Sometimes 7. Back To The Truth 8. Let It Go 9. A Sight 10. That Something 11. I Know 12. Serve