Black Eternal: Darkness Embrace II: The Oakenford Chronicles

Black Eternal is een symphonic black metal project van Nightmare. De man tekent hier voor een cimematic verhaal over een jonge vrouw die in een nacht een heel pak van haar vrienden, waaronder haar verloofde, vermoordde in een kasteel en niet wil, of kan, vertellen waar ze de restanten van de lichamen heeft verborgen. De vrouw in kwestie, Tiffany J. Morgan, wordt opgenomen in een psychiatrische instelling, Oakenford, alwaar ze wordt behandeld. In dertien tracks vertelt Nightmare, of Black Eternal zo je wil, dit macaber en luguber verhaal aan de hand van donkere en dreigende symfonische stukken, waar even donkere en dreigende black metal erupties in langs komen, al komen die laatste veel te weinig aan bod naar mijn smaak. Op vocaal vlak wisselt hij van een cleane vertelstem over een stevige rauwe black metal stem tot ijselijk en door merg en been gaand gegil. Naar het schijnt werden een aantal acteurs ingehuurd om een aantal karakters van een stem te voorzien. Het geheel is een heel luguber en macaber geheel dat eigenlijk beter tot zijn recht zou komen op een toneel of een film. De lang uitgesponnen gesprekken zijn de basis van dit geheel en, eerlijk gezegd, wij missen muziek tijdens die momenten. Let wel: het is een hele opgave om het geheel te beluisteren en het vergt een pak tijd om alles in je op te nemen. Misschien kan ik het best deze ‘Darkness Embrace II: The Oakenford Chronicles’ omschrijven als een macaber en luguber luisterspel met begeleiding van symfonische fragmenten die duisternis en dreiging uitstralen. Ik weet niet of daar voldoende publiek voor te vinden is. Zelf heb ik het lang uitgesponnen werkstuk (bijna twee en een half uur) in verschillende beurten beluisterd daar het intens en beklijvend werkstuk heel moeilijk verteerbaar is. Laat me eindigen met te stellen dat dit derde full-album van Black Eternal zijn fans zal hebben, maar evengoed zijn tegenstanders. Naar mijn smaak is dit een te lang werkstuk geworden dat beter zou gediend zijn van visuele ondersteuning. Let wel: het uitgangspunt en de idee├źn zelf vind ik dan weer een schitterend gegeven om er een muzikaal werkstuk rond te bouwen.

Luc Ghyselen (60)

Independent Release

Tracklist: 1. The Oakenford Chronicles (Intro) 2. Pavor Nocturnus 3. Chronicles I 4. Voices from the Crypt 5. Halls of Madness 6. Chronicles II 7. Nocturnem Infernalis 8. The Haunting of Oakwood Isle (Intermission) 9. Thorne’s Domain 10. Chronicles III 11. Demon Spirits II 12. Darkness Embrace II 13. Capta Est (Chronicles IV)