Hymnr: Far Beyond Insanity

Met ‘Far Beyond Insanity’ zorgt Hymnr voor een vier tracks tellend debuut dat liefhebbers van melodic black metal zeker een kans moeten geven. Niet dat de drie heren achter Hymnr – V (vocals, bass), VI (gitaar) en VII (drums) – voor een totale vernieuwing of zo van het (sub)genre staan, maar wel omdat de heren duidelijk van wanten weten. Ze brengen hun donkere en dreigende sound heel melodieus, én zorgen voor voldoende wisselingen in tempo, ritme, dreiging en gehalte van duisternis om het geheel boeiend te houden zodat onze aandacht als luisteraar nergens de kans krijgt om af te dwalen. De ruwe en rauwe vocalen zitten lichtjes dieper in de mix dan we over het algemeen gezien gewoon zijn, maar dat stoort nergens. Integendeel zo klinken de vocalen alsof ze één geheel vormen met de overige instrumenten (bass, gitaar, drums). Dat de heren achter Hymnr nog (een tijdlang?) onbekend wensen te blijven en gezorgd hebben voor schuilnamen die niet zo moeilijk te onthouden zijn, kunnen we nog ergens begrijpen. Dat ook hun tracks een romeins cijfer hebben mee gekregen als titel, kunnen we ook nog plaatsen. Maar als we die Romeinse cijfers achter elkaar plaatsen, lijkt het ons dat ‘Far Beyond Insanity’ het enige werkstuk onder de naam Hymnr wordt. Dat zouden we eerlijk gezegd wel spijtig vinden, want de lang uitgesponnen composities op ‘Far Beyond Insanity’ bevallen ons echt wel. De heren weten precies wanneer ze een tandje bij mogen steken en houden het melodieuze aspect steeds in het oog zodat geen van de nummers ontaard in een track waar er enkel maar furieus geramd wordt. Kortom, ‘Far Beyond Insanity’ zal zeker en vast geen slecht figuur slaan in een omvangrijke melodic black metal collectie.

Luc Ghyselen (80)

Saturnal Records

Tracklist: 1. Part I 2. Part II 3. Part III 4. Part IV