Firewing: Resurrection

Aan de wieg van het Amerikaanse Firewing staat de Braziliaan Caio Kehyayan, een gitarist die afgestudeerd is aan het toch wel befaamde Berklee College of Music. Om zijn visie op symphonic metal, met invloeden uit progressive metal en power metal, gestalte te geven formeerde hij Firewing met Airton Araujo (vocals), Bruno Oliveira (gitaar, keyboards), Chris Dovas (drums) en Peter de Reyna (bass). Met ‘Reseurrection’ is het vijftal aan zijn debuut toe dat veertien tracks telt waaronder een aantal korte instrumentale stukjes om het concept verhaal vorm te geven. Inderdaad, een debuutalbum en al meteen uitpakken met een concept verhaal. ‘Resurrection’ schets een verhaal over de dualiteit bij het creëren van het mensdom in een parallelle wereld. Langs de ene kant vinden we Ember, phoenix van hoop, die de wereld vanuit chaos opnieuw wil gaan opbouwen en die staat voor de hoop bij de mensen. Langs de andere kant vinden we Vishap, de wyvern (een tweepotige draak) van de duisternis, die alle licht wil absorberen om zodoende de mensheid onder te dompelen in een wereld zonder licht en hen te onderwerpen aan zijn eigen krachten. Een mooi fantasy verhaal dus die wij kunnen herleiden naar een strijd tussen het goede en het kwade. Firewing benaderde ook een heel pak gasten voor dit album waarvan wij alvast het meest onder de indruk zijn van de stem van Haydee Irizarry. Toch is dit debuut niet echt het “wauw”-album waarop we stilletjes gerekend hadden. Nee, het vijftal levert zeker geen miskleun af, integendeel, maar toch blijven we wat op onze honger zitten. Grootste boosdoener daarvoor zijn de vocalen van Airton. Nee, je hoort ons niet beweren dat we die echt slecht of minderwaardig vinden, maar toch gaat de man hier naar ons gevoel soms schreeuwend onderuit. En net het vocale aspect van een symphonic metal band kan ervoor zorgen of je al dan niet voor een bepaald album of band valt. Als we deze Firewing bijvoorbeeld vergelijken met een band als Kamelot, dan is er nog heel wat werk aan de winkel. Nu moeten we vaststellen dat Firewing een goed debuut heeft afgeleverd, maar we hopen ook dat de band extra stappen – en dan vooral op vocaal vlak – zet met een opvolger. Het bijwijlen schitterende gitaarspel zorgt toch voor wat extra puntjes.

Luc Ghyselen (78)

Massacre Records

Tracklist: 1. Prelude: Moonlight Of Despair 2. Obscure Minds 3. Chapter I: Acheron’s Ritual 4. Demons Of Society 5. Far In Time 6. Chapter II: Temple Of Helios 7. Resurrection 8. Time Machine 9. Chapter III: Transcending Souls 10. Eternity 11. Tales of Ember & Vishap: How Deep Is Your Heart? 12. Tales of Ember & Vishap: The Meaning Of Life 13. The Essence Of Your Heart 14. Epilogue: Sacred Journey