Feanor: Power Of The Chosen One

Liefhebbers van true metal, en dan denken wij in de eerste plaats aan Manowar, krijgen nu nieuw werk voor de kiezen met deze ‘Power Of The Chosen One’ van Feanor. Deze band werd in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires in 1996 opgestart met bouwt met vallen en opstaan (lees: ondanks tal van wijzigingen in de line-up) aan een discografie. De nieuwste versie van Feanor bestaat nu uit Sven D’Anna (vocals), Walter “The Scorpion” Hernandez (gitaar), Gustavo “Feanor” Acosta (akoestische bass, vier en vijfsnarige bass, oud, piano, bouzouki), Emiliano Wachs (drums) en David “The Shred Demon” Shankle (zes en zevensnarige gitaar, akoestische gitaar). Liefhebbers van Manowar zullen ogetwijfeld bekend zijn met die laatste naam, daar David meeschreef aan vier van de acht nummers op het ‘The Triumph Of Steel’-album van Manowar. Als we de promo-info mogen geloven waren een deel van de nummers die hier nu aan bod komen bedoeld voor de opvolger van dat Manowar album. Hoe dan ook, liefhebbers van het (sub)genre kunnen hier hun hartje ophalen. Slijp de zwaarden, poets de schilden op, en trek luidkeels mee brullend op de nummers van dit album ten strijde. Track na track nodigt je daarvoor immers uit. Wij herbeleven een deeltje van onze jeugdjaren toen we ook al uit volle borst mee schreeuwden met nummers als ‘Battle Hymn’, ‘Secret Of Steel’ of ‘Hail To England’ om het maar bij die te houden. Waarmee we niet willen beweren dat Feanor een blauwdruk aflevert van wat Manowar indertijd bracht / brengt, maar het komt toch heel dicht in de buurt en daar zijn we eigenlijk niet rouwig om. Niet dat we “die hard fanatici” zijn van dat metal instituut, maar we kunnen wel nog steeds genieten van die “oudere” albums. ‘Power Of The Chosen One’ telt tien tracks waarvan er negen precies in dat straatje passen. Afsluiter ‘The Return Of The Metal King (The Odyssey In 9 Parts)’ is als het ware een apart hoofdstuk. Het nummer is opgebouwd in negen deeltjes en klokt pas af na meer dan negentien minuten. In die tijd krijg je afwisselingen in tempo, ritme en kracht te horen die gaan van epische momenten tot rustgevende kalme fragmenten. Misschien is dit nummer alleen al de aanschaf van dit album waard. Maar ook het overige achttal zijn van uitstekend niveau en kunnen stuk voor stuk een festivalweide of een concertzaal in vuur en vlam plaatsen. En ja, ook op zo’n echt true metal feestje zitten we te wachten. Waarom dan niet met deze ‘Power Of The Chosen One’ van Feanor.

Luc Ghyselen (85)

Massacre Records

Tracklist: 1. Rise Of The Dragon 2. Power Of The Chosen One 3. This You Can Trust 4. Metal Land 5. Hell Is Waiting 6. Together Forever 7. Bringer Of Pain 8. Lost In Battle 9. Fighting For A Dream 10. The Return Of The Metal King (The Odyssey In 9 Parts)