Ledfoot: Black Valley

Sinds 2000 leeft de Amerikaanse singer / songwriter Tim Scott McConnell (Ledfoot) in Noorwegen, alwaar hij dan ook een heel graag gezien artiest is geworden die in 2019 voor zijn album ‘White Crow’ nog een Spellemannsprisen award (zowat de equivalent in Noorwegen voor een Grammy) ontving als beste blues album. Niet dat Ledfoot pure onversneden blues brengt. Zelf noemt hij zijn muziek “dark gothic blues” en daar kunnen wij alvast mee leven. Muzikaal put hij inderdaad uit blues roots, maar daar voegt hij immens donkere teksten aan toe, terwijl er in pure blues evenveel, om niet te zeggen, meer voorbeelden te vinden van drink en party nummers. Gewapend met zijn twaalf snarige gitaar, een slide en metalen fingerpicks, zonder zijn voet box te vergeten, zet hij op deze ‘Black valley’ tien donkere nummers neer die, als je een beetje luistert naar de teksten, diep op je gemoed zullen inwerken. Zelf zijn we niet zo’n fan van zo’n nummers, we hebben ze liever iets zonniger, met iets meer licht, met iets meer tempo, met iets meer frivoliteit. Let op, sporadisch zo’n nummer tijdens een concert om het eens echt stil te maken, mag altijd, maar een volledig album, of concert, lang is voor ons toch een brug te ver. Dat de man gitaar kan spelen, zullen we alvast niet betwisten. En dat er een pak liefhebbers zijn voor dit donkere (sub)genre van blues, weten we maar al te goed. Maar ons kan Ledfoot ook met dit vijfde album onder eigen naam niet helemaal overtuigen.

Luc Ghyselen (70)

TBC Records TBC 2101

Tracklist: 1. Black Valley 2. Take Away the Hurt 3. Without Love 4. Broken Eyes 5. Poor Man’s Lullaby 6. Angel Town 7. Crossed My Heart 8. This I Know 9. Falling Down 10. Slip Away