Bjorn Berge: Heavy Gauge

Bjorn Berge is een Noorse gitarist / vocalist / singer-songwriter die vooral naam en faam vergaarde in blues middens, en dat is langs de ene kant erg spijtig, want Bjorn Berge is meer dan enkel blues. Wij leerden de artiest kennen middels zijn debuutalbum, ‘Blues Hit Me’, uit 1998. Meteen won hij in 1999 de prijs als “best musician of the year”-award. De twee volgende full-albums, ‘Stringmachine’ (2001) en ‘Illustrated Man’ (2002), leverden hem telkens een “Spellemannprisen”-award op, de hoogste muzikale onderscheiding in Noorwegen. We zagen de man in die periode ook een paar keer op een of andere podium in de lage landen en waren met verstomming geslagen. Helemaal solo klinkt Bjorn Berge alsof er een volledige band op het podium staat. Zijn gitaarspel is indrukwekkend terwijl hij onderwijl zijn “stompcase” bewerkt met zijn voeten alsof hij de snelheid van x-aantal blastbeats per seconde wil evenaren. Het spreekt dan ook voor zichzelf dat de man tijdens zijn concerten niet bang is om zowel folk, als blues, als rock als metal nummers doorheen de Bjorn Berge mix te halen. Dit is op dit dertiende (!) studio album niet anders. Toch schreef hij de negen nummers op dit album zelf (of met hulp van Ellis Del Sol). Pop, blues, folk, rock en ja, ook metal komen opnieuw aan bod in zijn songs die hij ofwel solo brengt ofwel met de minimale ondersteuning van Kjetil Ulland (bass) en Kim Christer Hylland (drums, percussie). En dan hebben we het nog niet gehad over zijn donkere korrelige stem die je dwingt om te luisteren. Elk van de negen tracks is een juweeltje en een favoriet uit kiezen is echt onbegonnen werk. De ene dag kiezen we hier bijvoorbeeld voor het intense en energieke ‘Rip Off’, de volgende dag is de energiek rockende opener ‘The Wrangler Man’ onze favoriet, terwijl we een dag later dan weer kiezen voor het rustig gebrachte ‘Coliseum’. Dit om maar aan te geven dat elk van de nummers zijn charmes heeft en ons kan bekoren. Of ‘Heavy Gauge’ het knapste album is van Bjorn Berge zal de toekomst moeten uitwijzen, maar voor wie de artiest niet kent, is dit album een even goed start als zijn debuut om kennis te maken met Bjorn Berge. En hé, fanatieke metal freaks, als je het album op zich toch niet zou weten te waarderen, pik dan eens een live concert mee van de man!

Luc Ghyselen (90)

Blue Mood Records BMCD 6552

Tracklist: 1. The Wrangler Man 2. A Matter Of Time 3. Bound To Ramble 4. I Got It Made 5. Rip Off 6. Stray Dog 7. Alone Again 8. Coliseum 9. Bottle Floats