Zaratus: In The Days Of Whore

Met Zaratus zitten we goed voor een portie black metal uit Griekenland. Dit nog vrij jonge ensemble, pas opgestart in 2019, zorgde al meteen voor een knap debuut middels de vier tracks tellende ep ‘The Descent’. Het beviel de heren wel en nu zijn ze klaar met een eerste full-album. Al is het niet zo dat beide heren die zich verschuilen achter de naam Zaratus nog nooit iets eerder hebben betekend in de Griekse black metal scene. Stefan Necroabyssious verdient zijn strepen ook nog bij Varathron, Katavasia en Funeral Storm, terwijl multi-instrumentalist Bill El, naast dit Zaratus, ook nog een rol van betekenis vervult bij Diavolos, Soulskinner en Thou Art Lord. Voldoende ervaring lijkt ons om ook van Zaratus een succes te maken. En het zeven tracks tellende ‘In The Days Of Whore’ lijkt ons alvast een heel goede aanzet. De heren zetten immers een heel mooie sound neer met black metal als basis. Maar het tweetal is niet schuw om elementen uit epic metal en zelfs klassieke music in de sound te verwerken. Zodoende creëert Zaratus een moderne versie van melodic black metal die, als je ons vraagt, naar meer smaakt. De duistere en dreigende vocalen krijgen immers vlekkeloze ondersteuning door symfonische keys, energieke drumpatronen en melodieuze gitaarstukken. Zo’n achtenveertig minuten gaat die duistere dreigende kracht hand in hand met melodieuze en / epische stukken. Voeg daar de talrijke wisselingen in zowel kracht, dreiging, tempo als ritme aan toe en je verkrijgt een werkstuk waar je aandacht geen schijn van een kans maakt om te verslappen. Oké, ‘In The Days Of Whore’ is misschien nog niet de absolute top, maar wij durven aan de hand van dit album al aangeven dat Zaratus, indien ze met een volwaardige line-up aantreden, een heel pak black metal fanaten zullen plezieren tijdens live concerten.

Luc Ghyselen (85)

Ván Records

Tracklist: 1. Ceremonies Before Light’s Existence 2. Darkness And Decay 3. In The Days Of Whore 4. The Haunted Palace 5. Chaos And Blood 6. Heritage Of Fire 7. Zoroastrian Priests