Ricky Warwick: When Life Was Hard & Fast

Ricky Warwick werd in Noord Ierland geboren en werd al vroeg aangestoken door de muziekmicrobe terwijl hij opgroeide met platen van o.a. Patsy Cline, Johnny Cash, Motown, Stiff Little Fingers, … en Thin Lizzy. Op veertien jarige leeftijd verhuist hij met zijn ouders naar Schotland alwaar verder oefent op zijn elektrische gitaar. In 1987 kan hij op tournee met New Model Army. Korte tijd later vormt hij The Almighty, een band die het vooral in Groot-Britannië goed doet. In 2002 maakt hij werk van een eerste solo-album, ‘Tattoos & Alibis’ getiteld. In 2010 werd hij opgebeld door Scott Gorham om in de voetsporen van zijn groot idool Phil Lynott te treden en Thin Lizzy nieuw leven in te blazen. Toen die band besliste om nieuw werk uit te brengen, gebeurde dit onder de naam Black Star Riders. Met die band zorgde Ricky ondertussen voor vier vier albums. Nu keert hij met hij met ‘When Life Was Hard & Fast’ terug naar zijn eigen muzikale roots en zijn vijfde full-album onder eigen naam. Classic rock, hard rock staan centraal, maar een knipoog naar new wave, sentimentele pop of mainstream rock zijn nooit veraf. Zo levert Ricky Warwick met ‘When Life Was hard & Fast’ een heel gevarieerd album af waarop hij wel meestal knap rockend om de hoek komt kijken. Een pak bevriende musici leverden een gastbijdrage en die zorgen voor verschillende klankkleuren. Zo mag Luke Morley (Thunder) een heel knappe solo uit zijn gitaar persen tijdens het bluesy rockende ‘You Don’t Love Me’ en zorgt Andy Taylor (ex Duran Duran) voor het gitaarwerk op het aan new wave schatplichtige ‘I’d Rather Be Hit’. Het sentimentele ‘Time Don’t Seem To Matter’ is het meest persoonlijke nummer op dit schijfje voor Ricky daar zijn dochter Pepper hier ook te horen is. Ook Dizzy Reed (keyboards) een opmerkelijke gast. Hij is te horen op drie nummers. En dan is er ook nog Keith Nelson die net enkel als producer vermeld wordt, maar ook aan een aantal nummers meeschreef. Op ‘Still Alive’, onze favoriete track op dit album tussen haakjes, zorgt hij voor het knappe slide gitaar werk. Zoals we al eerder stelden: een erg gevarieerd album dus waar liefhebbers van classic rock in het algemeen wel raad mee zullen weten. Zelf zegt Ricky dat hij een sound wilde bereiken die het midden houdt tussen Tom Petty & The Heartbreakers en Johnny Thunders and The Heartbreakers. En, … eerlijk, … daar is hij enorm goed in geslaagd.

Luc Ghyselen (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. When Life Was Hard And Fast 2. You Don’t Love Me 3. I’d Rather Be Hit 4. Gunslinger 5. Never Corner A Rat 6. Time Don’t Seem To Matter 7. Fighting Heart 8. I Don’t Feel At Home 9. Still Alive 10. Clown Of Misery 11. You’re My Rock ‘n Roll