Metal De Facto: Legionnaires’ Oath (ep)

De singles ‘The Conqueror’ en ‘The Ascending Of Jupiter’ waren twee jaar geleden de voorbode van het debuutalbum ‘Imperium Romanum‘ van deze Finnen. Sedert hun start in 2017 vinden we in de line-up bassist Sami Hinkka, drummer Atte Marttinen, gitaristen Esa Orjatsalo en Mikko Salovaara, keyboardspeler Benji Connelly en vocalist Mikael Salo. Nu is dit sextet terug met de ep ‘Legionnaires’ Oath’, de vierde single voor het album ‘Legionnaires’ Oath’. Het nummer vinden we als lyric video op https://www.youtube.com/watch?v=lQvumDCVzDY en in akoestische versie op https://www.youtube.com/watch?v=V1osKh8fJyk. Deze werd gefilmd in de legendarische Beaver Bar die blijkbaar bekend is bij de meeste metalheads in de omgeving van Helsinki. Volgens de vocalist diende de locatie als een perfecte setting voor het taverne-achtige gevoel. ‘Legionnaires’ Oath’ is een vrij klassieke power metal track die rechtlijnig naar zijn doel gaat. De agressieve riffs gaan hand in hand met het verzachtende keyboard en ruwe vocalen. De bombastische dreunende stijl laat alle clichés kloppen. Het zorgt voor een ritmisch mee tikkend voetje, maar of dit voorspelbare nummer zal opvallen tussen de hedendaagse massa power metal nummers is de vraag. Daarnaast vinden we nog drie covers. In de Type O Negative cover ‘My Girlfriend’s Girlfriend’ speelt Juha Kupiainen (De Lirium’s Order) ook mee. Verrassend is toch wel de Shakira cover ‘Whenever, Wherever’ met gastmuzikant Nitte Valo (Dreamtale, ex-Battle Beast). De poppy sfeer zit er dankzij Benji Connelly’s keyboard nog duidelijk in terwijl er een erg ruig metalen randje bijgekomen is. ‘Ginga Densetsu Weed’ is een aanstekelijke cover van Dohatsuten. Het kan wegens de aanstekelijke melodie zo de radio op al versta ik geen reet waarover het nummer gaat. Het blijkt dan ook het openingsnummer te zijn van een animatieserie met dezelfde naam, waarbij Mikael het nummer volledig in het Japans zong. Hij heeft naar eigen zeggen als uitwisselingsstudent in Japan gestudeerd en zo de taal geleerd. Opnieuw sterk gitaarwerk en opvallende toetsen waar de uitnodigende vocalist je probeert in beweging te krijgen. Afsluiten doen we met een akoestische versie van ‘Legionnaires’ Oath’, die eenzelfde nummer gans anders vertelt. Deze ingetogen versie kent aardig akoestisch gitaarwerk dat me enerzijds meer weet te bekoren dan de elektrische versie. We hebben hier met goede muzikanten te maken, die niet bang zijn om naast de clichés ook eens de randjes op te zoeken en er vierkant over te lopen. Of dit nu nodig was, laat ik in het midden, maar je voelt het plezier dat de heren van Metal De Facto hadden bij het maken van dit ruim kwartier durend mini albumpje en dat is in deze tijden leuk meegenomen.

Rocking Klingon (75)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Legionnaires’ Oath 2. My Girlfriend’s Girlfriend 3. Whenever, Wherever 4. Ginga Densetsu Weed 5. Legionnaires’ Oath (Acoustic Version)