Taake / Helheim: Henholdsvis (ep)

Zowel Taake als Helheim hoeven niet echt een introductie, maar voor diegene die niet geïnteresseerd zouden zijn in black metal toch het volgende. Taake is een Noorse black metal band rond Hoest die al sinds 1995 actief is. De band kan bij ondergetekende niet echt veel verkeerds doen en dan zijn deze twee krachtige en rauwe black nummers opnieuw een schot in de roos. Ik wil enkel aangeven dat de nummers teksten bevatten in het Oud Noors en dat die geschreven werden door Arne Garborg ergens rond 1895. Ruw, rauw, duister en heel indringend: dat is hoe ik de sound van Taake hier het best kan omschrijven. Een schril contrast met Helheim dat veel gepolijster uit de hoek komt, al is dat misschien niet de juiste omschrijving. In ieder geval is Helheim, een Noors gezelschap dat sinds 1992 actief is, een stuk toegankelijker en minder rauw. Hun versie van Taake‘s ‘Orkan’ klinkt eerder rustig en zoet na de twee intense tracks van Taake. Maar dat ook Helheim van zich weet af te bijten bewijzen ze hier met een vernieuwde versie van Emperor’s ‘Heksesabbat’, een nummer dat ze reeds eerder coverden voor het tribute-album ‘A Tribute To Emperor – In Honour Of Icon E’ (2012). Hier verwerken ze pakken meer rauwe en duistere dreiging in dan in hun versie van ‘Orkan’. Toch wint Taake hier het duel van Helheim al is ‘Heksesabbat’ misschien wel het nummer dat de meeste indruk op me maakt. Black metal fanaten krijgen er in ieder geval een heel knappe ep bij die geen seconde verveelt.

Luc Ghyselen (85)

Dark Essence Records

Tracklist: 1. Brotne Bein og Mannefall 2. Ein Baat i Foss 3. Orkan 4. Heksesabbat