Terror: Trapped In A World

Nadat Terror ons eind vorig jaar al wist te verblijden met de ep ‘Sink To The Hell’ zijn de heren er alweer met ditmaal het full-album ‘Trapped In A World’. Of deze Amerikaanse hardcoreband uit LA na ruim achttien jaar nog veel introductie nodig heeft, weten we niet. Feit is dat ‘Trapped In A World’ het achtste album is en dat de band eigenlijk doorheen de jaren steevast is blijven vasthouden aan het typische hardcore-geluid zonder veel franjes of zijsprongetjes. Van de huidige bezetting zijn zanger Scott Vogel en drummer Nick Jett er van bij het prille begin bij. Gitaristen Martin Stewart en Jordan Posner zijn er respectievelijk sinds 2006 en 2009 onveranderlijk bij, enkel huidig bassist Chris Linkovich is “slechts” sinds 2017 de rangen komen vervoegen. Kortom, je hoort een band die als een goed geoliede machine op elkaar is ingespeeld. Leuke bijkomstigheid op dit album is dat origineel gitarist Todd Jones meespeelt én producet. Je zou op het eerste zicht denken dat de inspiratie voor het album bij de covid pandemie ligt met nummers als ‘Life And Death’, ‘Keep Your Distance’ en ‘Less Than Zero’ bijvoorbeeld maar wie vertrouwd is met de band heeft door dat dit nummers zijn uit de beginperiode van de band. ‘Trapped In A World’ is een terugkeer naar de eerste twee albums van de band namelijk ‘One With The Underdogs” en ‘Always The Hard Way’ waarbij de band een selectie van nummers uit deze albums volledig opnieuw als een “live-in-studio”-behandeling heeft gegeven. Eerlijk gezegd komt het een beetje raar over om deze “make-over” te horen van nummers die al zo lang in ons geheugen gegrift staan. Want het is niet dat de nummers gewoon ge-remastered zijn of louter een technische behandeling gekregen hebben. Ze zijn wel degelijk opnieuw gespeeld en toch in een lichtjes veranderde vorm. Je zou kunnen stellen dat ze iets meer een punkgevoel uitspreken. We vermoeden dat er twee soorten reacties bestaan. Degenen die de nummers op ‘Trapped In A World’ voor het eerst horen, gaan dit ongetwijfeld een knaller vinden want het klinkt echt zoals een moderne hardcore plaat moet klinken. Degenen die de nummers kennen van vroeger, gaan allicht als eerste reactie hebben “wat is er gebeurd?”, althans dat was onze eerste reactie. Niet dat we het bij de eerste keer slecht vonden maar je hoort vooral de verschillen met de versies zoals je ze kent en dat is wennen. Eens je je daar over gezet hebt, kun je niet anders dan vinden dat het moderne sausje waarmee de nummers overgoten zijn, méér dan oké zijn. Blijft natuurlijk het feit dat we best wel hadden kunnen leven met een compleet nieuw album maar daarop moeten we dus nog een beetje wachten.

K.H. (82)

Independent Release

Tracklist: 1. Lowest Of The Low 2. Life And Death 3. Out Of My Face 4. Keep Your Distance 5. Less Than Zero 6. Overcome 7. Better Off Without You 8. Crushed By The Truth 9. Not This Time 10. One With The Underdogs 11. Keep Your Mouth Shut 12. Push It Away