Culted: Nous

Culted is ontstaan in 2007 toen Daniel Jansson op zoek ging naar gelijkgestemden. Deze Zweedse muzikant en vocalist kwam zodoende in contact met Michael Klassen en Matthew Friesen. Deze beide heren zorgen voor bass, gitaar, percussie en noise. Beiden zijn ook actief bij het Canadese black metal gezelschap Of Human Bondage. Daar leerden ze ten andere ook drummer, percussionist Kevin Stevenson kennen en die vervolledigt het kwartet dat Culted is. Muzikaal tapt Culted uit een ander vaatje. Hoofdbestanddelen zijn hier immers doom en industrial, al wordt die wel aangevuld met het duistere en dreigende dat je ook in black metal terug vindt. We mogen dus spreken van blackened industrial doom als we de sound van Culted willen duiden. Met ‘Nous’ is het viertal aan zijn derde full-album toe, terwijl de heren telkens tussendoor ook zorgen voor een ep. Een vrij stevige werkethiek heeft Culted dus. ‘Nous’ telt tien tracks waarvan een cover die samen goed zijn voor iets meer dan een uur. Afsluiter ‘Crush My Soul’ kan je immers origineel in het songbook van Godflesh terug vinden. Culted kiest ook niet voor de gemakkelijkste weg, daar elk nummer toch wel een aantal luisterbeurten nodig heeft vooraleer je elk facet in de sound van de band doorgrondt. De heren houden er immers van om te spelen met kracht, dreiging en zelfs verschillende tempo’s en ritmes komen aan bod alhoewel de termen traag, slepend en loom zowat steeds van toepassing blijven. Een nummer als onze favoriete track aanduiden, zullen we niet doen: we kunnen er gewoon niet een echt uitpikken. Wel ontdekken we dus na elke nieuwe luisterbeurt nog kleine accenten die ons eerder niet waren opgevallen. Een groeiplaat zeggen ze dan, ook al omdat geen enkele luisterbeurt verveelt. En worden die niet beschouwd als de “beste” albums? Maar goed, daar gaan we niet over discussiëren. Wat we wel nog willen meegeven is het feit dat Culted met ‘Nous’ staat voor een heel intense en beklijvende luisterervaring die diep op je gemoed inwerkt. Dat Culted ook een wat volledige eigen sound, die met geen enkele andere band te vergelijken valt, creëert, zullen we ook al niet ontkennen. Maar liefhebbers van zowel industrial, als doom, als black metal moeten hun oor eens te luisteren leggen, hoogstwaarschijnlijk vallen er en een groot deel als een blok voor dit internationale gezelschap.

Luc Ghyselen (90)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Lowest Class 2. Lifers 3. One Last Smoke 4. Ankle Deep 5. Black Bird 6. Opiate The Hounds 7. Maze 8. Crown Of Lies 9. The Grid 10. Crush My Soul