Miasmata: Unlight: Songs Of Earth And Atrophy

Onder de naam Miasmata komt de Nieuw Zeelandse muzikant Mike Wilson met een nieuw solo project op de proppen. Met ‘Unlight: Songs Of Earth And Atrophy’ komt nu het debuut op de markt. Het zeven tracks tellend album is een stevig en zwaar op de maag liggend werkstuk geworden dat zich misschien het best laat omschrijven als blackened heavy metal, een mix dus van traditionele heavy metal en elementen black metal. Door het feit dat Mike houdt van veel variatie in snelheid, kracht, dreiging en melodie boeit Miasmata met dit debuut van begin tot einde. We kunnen best begrijpen dat heel wat liefhebbers van traditional heavy metal hun neus zullen ophalen bij de intens dreigende en furieuze black metal stukken die vrij talrijk aanwezig zijn. Anderzijds zullen doorgewinterde black metal adepten misschien niet te vinden zijn voor de vrij melodieuze stukken traditional heavy metal. Het zal voor beiden een verlies betekenen want de combinatie die onder de naam Miasmata wordt uitgebracht is echt wel knap. Wij zijn alvast gewonnen voor deze wisselwerking (ook al omdat we beide (sub)genres weten te waarderen.). Maar dan nog. In elke track komen beide (sub)genres aan bod en de ene keer verkiezen we het dreigende zwartgeblakerde geweld boven het meer melodieuze fragment, terwijl we in een ander nummer dan net weer iets meer voelen voor de meer melodieuze heavy metal zijde. Maar telkens ligt het verschil niet zo ver uit elkaar en is het net de combinatie van die beide stijlen die ervoor zorgt dat het nummer ons bekoort. ‘Unlight: Songs Of Earth And Atrophy’ is dan ook een debuutalbum die nog op heel wat draaibeurten zal kunnen rekenen.

Luc Ghyselen (90)

Naturmacht Productions NP 126

Tracklist: 1. Caverns Of Malachite 2. Artifacts 3. Seven Hundred Steps 4. A Blaze Of Starfire 5. Bloodmoon 6. Highest Mountain, Deepest Grave 7. Spell Of Unlight