The Nova Hawks: Redemption

Zelf vonden we maar weinig info omtrent het Britse The Nova Hawks. Zo is zowat het enige wat we echt weten dat The Nova Hawks bestaat uit vocaliste Heather Leoni en gitarist Rex Roulette, én dat ‘Redemption’ het debuutalbum is onder de naam The Nova Hawks. Maar wat het duo neerzet op dit tien tracks tellend debuut, dat bevalt ons enorm. ‘Voodoo’ opent stampend en al vlug krijg je de energieke sound te horen van The Nova Hawks die bestaat uit hard rock aangevuld met een donkere, bluesy ondertoon. Kracht, melodie en aanstekelijkheid smelten mooi samen. De stem van Heather is er een om in te lijsten: krachtig als het moet, maar vooral zich heel soepel bewegend rondom de sound die wordt neergezet. Het lickje slide gitaar is, naast de machtige vocale prestatie de aandachtstrekker. Als je dacht dat The Nova Hawks een soort van “one hit wonder” is, zit er al meteen grandioos naast. Het titelnummer zorgt immers voor een stevige groove waar bluesy rock samensmelt met donkere gospel. En dan bedoelen we niet die vlot mee te zingen nummers die je bijvoorbeeld in ‘Sister Act’ hoort langskomen. Niet dat we ook daar niet van kunnen genieten, maar de intense stem van Heather krijgt hier een podium om extra te schitteren. ‘Dusty Heart’ zet daar wat country geluiden bij, terwijl de stem van Heather een heel andere klankkleur krijgt, maar een die je raakt in het diepste van je ziel. Het tempo wordt opgetrokken tijdens het mooi opgebouwde ‘Witxh’ waar een portie extra kracht aan werd toegevoegd. Opnieuw is de stem van Heather grandioos en krijgt ze wat “steun” van backing vocals zodat een machtige samensmelting van blues, rock en gospel ontstaat. En jongens, wat een intens beklijvende break krijgt dit nummer mee: kippenvel verwekkend! Soulvol, zonder naar soul te neigen, klinkt het eerder gevoelig gebrachte ‘Technicolor’. Met ‘Pills’ krijgen we opnieuw een mooi opgebouwd nummer te horen waar blues en rock samensmelten tot een knap geheel. Ook ‘Run Wild’ is zo’n knap opgebouwde song en ook nu weer blaast Heather je vocaal zowat omver. Met ‘Locked Inside’ gaat het gezelschap weer een iets gevoeliger kant op zonder eigenlijk aan kracht in te boeten, al zit die onderhuids te kriebelen en te wachten tot die mag uitbreken. Met ‘Greed Or Glory’ komen we het dichtst bij een klassiek bluesrock nummer, al kent ook dit nummer verrassende wendingen. Met ‘Love Games (Tuesday’s Blues)’ zijn we al bij de afsluiter van dit album aanbeland. Het nummer komt traag op gang en zet de prachtige soulvolle, in gospel gedrenkte, stem van Heather nog eens extra in de spotlight. The Nova Hawks zorgt met deze ‘Redemption’ voor een machtig mooi visitekaartje die liefhebbers van zowel (bluesy) hard rock, als blues rock, als classic rock zal overtuigen. Vooral de vocale prestaties van Heather zijn fenomenaal, maar dan doen we eigenlijk het verbluffende gitaarwerk een pak oneer aan. Kortom dit debuut verdient een eervolle plaats in uw muziekcollectie. En wanneer kunnen we opnieuw gaan genieten van live concerten? Want, heel eerlijk, ook The Nova Hawks willen we aan het werk zien en horen op een of ander podium.

Luc Ghyselen (90)

Frontiers Records FRCD 1091

Tracklist: 1. Voodoo 2. Redemption 3. Dusty Heart 4. Witxh 5. Technicolor 6. Pills 7. Run Wild 8. Locked Inside 9. Greed Or Glory 10. Love Games (Tuesday’s Blues)