Simulacrum: Genesis

Wij, van MUSIKA, geloven bijna dat de bands “aan de bomen groeien” in het land van de duizend meren (in werkelijkheid zijn er 168.000 meren in Finland!). In ieder geval telt het land een enorm aantal bands in tal van metal subgenres die ons kunnen bekoren. Ook het progressive metal gezelschap Simulacrum is afkomstig uit Finland, meer bepaald uit Turku, alwaar de band in 1999 werd opgestart door Christian “Chrism” Pulkkinen. Toch is deze ‘Genesis’, het derde full-album van het gezelschap, onze kennismaking met Simulacrum. Niet dat de discografie nu uitpuilt met releases want naast drie full-albums (‘The Master And The Simulacrum’ (2012), ‘Sky Divided’ (2015) en deze ‘Genesis’) telt die discografie slechts twee demo’s en een single. En terwijl de line-up toch vrij vast ligt – naast Christian (keyboards, orkestratie) mag je ook Olli Hakala (bass), Petri Mäkilä (gitaar) en Nicholas “Solomon” Pulkkinen (gitaar) als originele leden bestempelen, terwijl vocalist Niklas Broman er ook al bij is sinds 2004) – zijn er, in vergelijking met de laatste releases twee veranderingen. Nieuw is drummer / percussionist Tatu Turunen die Henri Kallio vervangt en vocalist Erik Kraemer, die er als extra kracht is bijgekomen. Vergelijkingen met eerder werk kunnen wij alvast niet maken, maar wat we hier te horen, bevalt ons enorm. Nee, dit zevental heeft niet opnieuw het warme water uitgevonden, maar zorgt wel voor uitstekend opgebouwde nummers met tal van verrassende tempo en ritme wisselingen. Voeg daaraan toe dat elke instrumentalist tijd en ruimte krijgt om zijn kunnen te etaleren en dat daar heel knappe fragmenten en stukken uit ontstaan, zonder dat het aan elkaar verbonden solo-momenten zijn geworden, en je begrijpt dat we steeds op het puntje van onze spreekwoordelijk stoel hebben gezeten tijdens onze luistersessies. Ook al omdat we telkens opnieuw nieuwe accenten ontdekten die we bij een vorige luisterbeurt hebben gemist. En als je als band dan ook nog beschikt over twee vocalisten die elkaar perfect aanvullen en elkaar geen strobreed in de weg leggen, dan beschik je over een extra troef waar vele bands niet over beschikken. Track na track weet dit gezelschap ons te bekoren, al is het titelnummer, dat ze in vier stukken hebben “gehakt” hier wel het paradepaardje van zo’n eenendertig minuten geworden (de totale tijdsduur van het album bedraagt net iets meer dan een uur!). Maar dat betekent helemaal niet dat de overige vijf tracks minderwaardig zouden zijn, integendeel misschien. Hoe dan ook, wat je favoriete track van deze ‘Genesis’ ook mag zijn of worden, wij hebben intens genoten van klasse die elke muzikant hier etaleert en we beloven dan ook dat we vanaf nu dit Simulacrum niet meer uit het oog zullen verliezen. ‘Genesis’ is dan ook een schitterende aanvulling voor uw progressive metal collectie.

Luc Ghyselen (94)

Frontiers Records FRCD 1092

Tracklist: 1. Traumatized 2. Nothing Remains 3. Arrhythmic Distortions 4. Like You, Like Me 5. Scorched Earth 6. Genesis Part 1: The Celestial Architect 7. Genesis Part 2: Evolution Of Man 8. Genesis Part 3: The Human Equation 9. Genesis Part 4: End Of Entropy