Stranger Vision: Poetica

Liefhebbers van melodic power metal met een symfonisch randje en een knipoog naar traditional heavy metal hebben er met Stranger Vision een nieuwe band bij om naar uit te kijken. Deze band werd in mei 2019 opgestart door vocalist Ivan Adami en gitarist Riccardo Toni. Eens het duo de line-up compleet had – Luca Giacopini (drums), Daniele Morini (bass) en Gabriele Sarti (keyboards) vervoegden al snel de rangen – werd aan het schrijven van nummers gedacht. En terwijl de corona-pandemie woedde vond Stranger Vision toch nog de tijd om met drie video’s op de proppen te komen. Check dus zeker ook eens hun coverversies van David Bowie’s ‘Space Oddity’, Tears For Fears’s ‘Mad World’ en In Flames’s ‘Moonshield’ die als voorbodes kunnen gelden voor dit eerste full-album. ‘Poetica’ is een vrij lijvig album geworden met vijftien tracks. Een instrumentale opener, hier ‘Awakening Prelude’, zorgt ervoor dat onze nieuwsgierigheid extra geprikkeld wordt. Vanaf ‘Gates Of Tomorrow’ krijg je dan het echte Stranger Vision te horen. Dat betekent een mooie symbiose van kracht en melodie aangevuld met de nodige symfonische klanken om een volle sound te creëren. We zijn meteen heel tevreden met de krachtige strot van Ivan en het bijwijlen best indrukwekkende gitaarspel van Ricardo. En als ook de overige muzikanten geen steekjes laten vallen – en dan doen ze ook niet – ziet de toekomst er mooi uit voor Stranger Vision. We krijgen mooi opgebouwde nummers te horen die ervoor zorgen dat onze aandacht nergens gaat verlappen, én die kracht aan melodie koppelen. Dat de band dan ook nog kan rekenen op een aantal “gevestigde waarden” uit de scene om een gastbijdrage te leveren is natuurlijk mee meegenomen. Zo krijg je in ‘Memories Of You’ vocaliste Alessia Scolletti (Temperance) te horen voor een mooi duet in een power ballade setting. Tijdens ‘Rage’ werd Alessandro Conti (o.a. Twilight Force en Luca Turilli’s Rhapsody) als gastzanger uitgenodigd en mag ook gitarist Guido Benedetti (Trick Or Treat) opdraven. Deze goed opgebouwde track ken een aantal mooie wisselingen in zowel kracht als tempo en ritme. Voor het krachtige en gedreven ‘Before The Law’ deed Stranger Vision beroep op Zak Stevens (o.a. Circle II Circle, ex-Savatage) en meteen krijgt het nummer net dat accentje mee dat ook op een aantal Savatage nummers wordt gebruikt. En een laatste gast, Fabio Dessi (o.a. Hollow Haze), mag een vocale bijdrage leveren tijdens ‘Hero Of The New World’. Maar, eerlijk, eigenlijk zijn die gastbijdrages enkel eyecatchers om de mensen te lokken voor een nieuwe band, want dit Stranger Vision bewijst in de overige tracks dat die “hulp” van buitenaf niet echt nodig is. Rest ons nog je te melden dat Simone Bertozzi (Ancient Bards – recording engineer) en Simone Mularoni (DGM – mixing en mastering) achter de schermen mee werkten en dan zou je moeten weten dat de productie van dit album ook al op even hoog niveau is. Wij zouden dus niet weten wat je, als liefhebber van melodic metal en / of power metal, kan tegenhouden om dit eerste werkstuk van Stranger Vision niet aan je collectie toe te voegen.

Luc Ghyselen (86)

Pride & Joy Music PJM 12470

Trcaklist: 1. Awakening Prelude 2. Gates Of Tomorrow 3. Human Change 4. Soul Redemption 5. Never Give Up 6. Memories Of You 7. The Dying Light 8. Rage 9. Over And Over 10. Before The Law 11. Wish 12. Defying Gravity 13. Hero Of The New World 14. Invictus 15. Soul Redemption (Deep Version)