Hænesy: Garabontzia

Het uit de Hongaarse hoofdstad Boedapest afkomstige black metal ensemble Hænesy presenteert ons met ‘Garabontzia’ zijn tweede full-album. Hænesy werd in 2017 opgestart en zorgde meteen voor een drie tracks tellende demo die ze de titel ‘Mortals’ mee hebben gegeven. Een eerste full-album, ‘Katruzsa’, was er in 2018 en dit werkstuk werd door tal van black metal fanaten en critici met gejubel en lof onthaald. Een split met Moondweller, ‘Eart And Space’, was er begin 2019. En nu dus dit zeven tracks tellende tweede full-album. ‘fate Of the Depth’ opent sfeervol en rustig vooraleer de heren van Hænesy hun furieuze zwartgeblakerde duivels ontbinden. Met heel wat wisselingen in tempo, ritme en kracht zorgen ze er voor dat de eerste acht minuten van dit album vlug voorbij zijn. Ook de overige zes tracks volgen een beetje dit stramien: een wisselwerking tussen rustgevende kalme en sfeervolle stukjes en gedreven, om niet te zeggen furieuze, stukken geweld waar duisternis en dreiging de bovenhand nemen. Dat de heren eigenlijk niet echt iets nieuws aan het (sub)genre toevoegen, deert ons allerminst. Wij zijn best wel tevreden met de opbouw van de nummers en de kracht en duistere dreiging die er van uit gaat. De atmosferische stukjes zorgen er telkens voor dat je wat op adem kan komen en zijn een duidelijk tegengewicht voor de fellere, energieke stukken. Wat ons wel opvalt is het mooi uitgewerkte melodieuze gitaarwerk dat in elk nummer langskomt, de vocalen, die naar onze smaak nogal eenzijdig klinken, kunnen ons minder overtuigen. Liefhebbers van atmospheric black metal kunnen dit tweede werkstuk van Hænesy aan de collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (75)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Fate Of The Depth 2. Sinking Deep For A Hidden God 3. Path To The Weeping Hollow 4. Létrontás 5. Drowning Of The Final Intellect 6. The Archives 7. Asphyxia