Stephen Crane: Kicks

Eind jaren 70’s speelde Stephen Crane speelde in de band “Baby” maar greep in 1984 zijn kans om solo te gaan dankzij het MCA platenlabel. Zijn debuut ‘Kicks’ werd geproduceerd door Jai Winding (Le Roux), die ook keyboard speelde, en Steve Lukather. Het album bevat sessiespelers Steve Lukather, Mike & Steve Porcaro (Toto), Richard Page (Mr. Mister), Duane Sciacqua (Paul McCartney), Jai Winding (Molly Hatchett, Cheap Trick, Blue Öyster Cult), Tom Kelly (Madonna, Whitney Houston, Survivor), James Newton Howard (Elton John, Toto) & nog veel meer… Alle leden van Toto waren dus betrokken bij de opnames. De sessiegitaristen Duane Sciacqua, Joey Brasler en Ray Pannell zorgen voor een gitaar gedreven album dat de adem van de eighties uitademt. Op de meeste nummers vinden we drie verschillende bassisten op zes snarige monsters. In 1986 trad Stephen Crane toe tot de band van Glenn Frey (The Eagles) en toerde in Japan & de USA. Hij werkte ook met Joe Schermie van Three Dog Night & Brian Ray van Paul McCartney’s band en is nog steeds zeer actief in de Amerikaanse muziekscene. En dan het album. Ik vond nagenoeg geen opvullers maar vooral pakkende nummers zoals de opener ‘Headed For A Heartbreak’, de meeslepende rocker ‘Joanne’ of ‘Victims Of Love’ met de progressieve riffs en sterk uithalende ruwe vocalen. Meer richting AOR vinden we ‘Back On My Feet Again’, dat de geest van Toto uitademt, dankzij een knappe solo van Lukather, en het uptempo ‘I’ll Take Care Of You’. Een zweverig keyboard in de intro van ‘Back On My Feet Again’ zorgt voor een luchtige start, de gitaarsolo krikt het nummer naar boven. Nog even vermelden dat de ballad ‘All My Love’ en ‘I Can’t Wait’ tussen mijn oren bleven plakken. Deze laatste kent een melodieus refrein en toch die ruige kantjes, er zit veel pit in. Brutaal, ruig, scheurend, gewoonweg zalig. Mocht dit een nummer van Kiss zijn, zou het een Gene-nummer zijn. En met een opmerkelijke afsluiter ‘Crying Don’t Look Good On You’ kent het album een goed einde. Misschien is het enkel de promo die deze productie kent, maar het klinkt allemaal (net iets te) duister. Een meer heldere mastering zou de dynamiek een stuk ten goede komen, het blijft voor mij iets teveel eighties-achtig van geluid, maar misschien was dit net de bedoeling. Deze heruitgave beschikbaar is als cd in geremasterde beperkte oplage van 500 stuks. Wie er eentje wil zal rap moeten zijn vrees ik.

Rocking Klingon (80)

AOR Heaven aor 00225

Tracklist: 1. Headed For A Heartbreak 2. Joanne 3. Kicks 4. All My Love 5. Victim Of Love 6. I Can’t Wait 7. Back On My Feet Again 8. I’ll Take Care Of You 9. Sooner Or Later 10. Crying Don’t Look Good On You