Shocker: Shocker (ep)

Shocker is een West-Vlaamse heavy metal band die ergens in 2018 ontstond. Na jaren in het repetitiekot, enkele line-up wisselingen en een handvol optredens komen ze uit de kast met hun eerste ep. Jammer genoeg geen release-party in deze periode, maar je kan wel lekker headbangen vanuit de woonkamer op dit schitterende debuut. Ik zeg dan wel heavy metal, maar eigenlijk is Shocker meer dan dat. De invloeden zijn vooral gegrond in de jaren 80. Het kan gaan van epic heavy metal, tot kleine vleugjes glam en soms een beukende thrashriff. Het is niet zo dat het ene nummer een bepaald genre heeft en het andere dan weer een andere kant opgaat, de nummers zijn op zich zeer gevarieerd. Er is dus ook zeker wat prog aanwezig op deze ep. ‘Thrillseeker’ is het eerste nummer op de plaat en zet direct de party-sfeer in. Het nummer start als een heavy glam nummer (inclusief cowbell) maar na een eerder seventies ge├»nspireerde overgang op keyboard en bass gaat het een donkerder sfeertje opzoeken. Dit is over het algemeen een sterkte van de band en kan je terughoren in alle vier de songs. Shocker is zeker niet bang om te experimenteren. Tijd voor een epischer nummer met ‘Twisted Shape Of Man’. We worden verwelkomt met een rustige intro dat overgaat in een beuker van een riff. Dit nummer is zo catchy als maar kan. Na een keer luisteren zal je al gaan meezingen. Er zijn ook wat meer thrashy riffs te vinden maar alles vormt een mooi geheel. Ook de tweede stem krijgt hier een moment om te schitteren in een rustig dramatische intermezzo die dan weer uitgebalanceerd wordt door de opvolgende torenhoge uithalen van de lead-zanger. Prachtnummer! ‘The Genuine Falls’ is voor mij het beste nummer op deze ep. Gewoon omdat alles wat ik reeds vermeld heb het best tot zijn recht komt in dit nummer. Het is een muzikale reis waar voor iedere metalfan wel wat in te vinden is. Het refrein zit geregeld in mijn hoofd en wil er maar niet uit. Ook hier is de samenzang van de leadzanger en de bassist weer een heel sterk punt. Het laatste nummer op de plaat heet ‘Breaking The Silence’ en heeft een eighties US-metal vibe. Old-school riffwerk dat de adrenaline doet pompen gevolg door een beukend refrein dat simpel maar effectief is. Shocker weet wanneer het soms wat eenvoudiger kan om zo de juiste snaren te raken. Eigenlijk is hier niet veel op aan te merken. Strak drumwerk, groovy bass, sterke leads (zowel op keys als op gitaar), beukend riffwerk dat je omver zal blazen en schitterende zang die blijft verbazen qua bereik, mooi uitgebalanceerd met de ruigere lagere backing vocals. Ook qua songwriting zit het zeker snor. Een hele mooie eerste release, hopelijk volgen er nog veel want deze mannen weten waar ze mee bezig zijn. Het enige minpunt is dat slechts vier nummers doet smaken naar meer. Een echte aanrader!

Jochen Mouton (95)

Independent Release

Tracklist: 1. Thrillseeker 2. Twisted Shape Of Man 3. The Genuine Falls 4. Breaking The Silence