Aeonblack: The Time Will Come

Het Duitse heavy metal / power metal gezelschap Aeonblack komt opzetten met een tweede full-album. Aeonblack werd in 2003 opgestart, al kent de band een voorgeschiedenis als Groggy Elks die terug gaat tot 1988. Onder de naam Aeonblack zorgde het gezelschap reeds voor een titelloze ep (2007) en een eerste full-album (‘Metal Bound’ (2015)). Erg veel stof deden die releases niet opwaaien in onze contreien en daar hoopt het gezelschap nu verandering in te brengen met dit ‘The Time Will Come’. Op dit nagelnieuwe album krijg je elf tracks te horen waar kracht en melodie mooi samen smelten. En zonder dat de heren – Holger Berger (vocals), Ferdinand Panknin (gitaar, bass), Peter Steinbach (drums) en Michael Maunze (gitaar, keyboards, bass) – het nieuwe warme water hebben uitgevonden zijn wij alvast best te spreken over het album. De heren vallen meteen met de deur in huis met het energieke en gedreven ‘Specter In Black’ dat een gemakkelijk mee te brullen refrein heeft. ‘I Won’t Think About Tomorrow’ gaat op dit elan verder: aanstekelijke power metal die gemakkelijk in het hoofd blijft rondtollen. ‘1999 Annihilation Overture’ had het album evengoed kunnen openen, want dit korte instrumentale werkje moet je als intro beschouwen. Het titelnummer volgt en laat een iets minder gedreven nummer horen dat ons qua opbouw en lengte doet denken aan een pak Iron Maiden nummers. De gitaarsolo nodigt uit tot een stevig potje luchtgitaar spelen. Met flitsend gitaarspel volgt het gedreven en energiek gebrachte ‘Warriors Call’, nog zo’n aanstekelijke track die tijdens live concerten de tent wel eens in lichterlaaie kan zetten. De aanstekers of de lichtjes van smartphones komen van pas tijdens de ballade ‘No Man’s Land’, waarna het gaspedaal weer stevig wordt ingedrukt voor ‘The Phantom Of Pain’, opnieuw zo’n gedreven track waar kracht, melodie en aanstekelijkheid samensmelten. ‘Nightwalker’ klinkt heel krachtig en straalt een heel pak dreiging uit. Ze kiezen hier eerder voor een tempo dat we nogal snel durven associëren met doom, al klinkt er naar ons gevoel ook een stuk Accept in de zanglijnen door. Wat brullende motoren zetten ‘Fire Wheels’ in en zonder dat de heren klakkeloos na-apen denken wij spontaan aan Judas Priest wegens de hoge uithalen die hier aan bod komen. Het refrein van ‘Raw, Loud And Furious’ is er ook al eentje dat je gemakkelijk kan meebrullen. Het nummer op zich vinden we best wel oké, maar blijft minder vlot hangen dan een aantal eerder gehoorde nummers. Met het energieke en gedreven ‘When The Darkness Falls’ sluit Aeonblack dit tweede full-album af. Of de tijd nu écht gekomen is voor Aeonblack zal de tijd moeten uitwijzen. Zonder dat de heren ons overbluffen of van de sokken blazen, zorgen ze wel voor een heel aanstekelijk en krachtig power metal album dat een mooie aanvulling kan zijn voor de collectie.

Luc Ghyselen (82)

Black Sunset

Tracklist: 1. Specter In Black 2. I Won’t Think About Tomorrow 3. 1999 Annihilation Overture 4. The Time Will Come 5. Warriors Call 6. No Man’s Land 7. The Phantom Of Pain 8. Nightwalker 9. Fire Wheels 10. Raw, Loud And Furious 11. When The Darkness Falls