Bless The Dead: Overdue Lies (ep)

Bless The Dead is een Amerikaans vijftal uit Atlanta dat actief is sinds 2013. Ze spelen naar eigen zeggen een mix van hard rock en groove metal met een “zuiders temperament”. Invloeden zijn Pantera, Clutch, Corosion of Conformity, Faith No More maar evenzeer Mötörhead en Down. Feit is simpelweg dat de heren best wel weten wat een beukend geluid is. Zelf vinden we dat er duidelijke links zijn met hardcore – vooral qua krachtige zang maar ook door de korte snedige riffs – en metalcore. Hoewel ze dus al geruime tijd actief zijn, is de discografie tot nog toe eerder beperkt met twee ep’s en enkele singles tot er in 2018 met ‘The Boars Nest’ een full-album werd uitgebracht. Het leek – eindelijk – de echte lancering van hun carrière, zeker in Europa toen in 2019 een deal voor een eerste Europese tour werd getekend. Helaas maakte ook voor hen corona een voortijdig einde aan de reeks concerten. Nu laat de band opnieuw van zich spreken met de mini ‘Overdue Lies’. Mini is eigenlijk zelfs zacht uitgedrukt want het betreft slechts twee nummers die luisteren naar de titels ‘White Lies, Dark Whiskey’ en ‘Overdue’. Wat je mag verwachten is niet meer of minder dan knap uitgewerkte songs die vanaf de eerste noot een regelrechte stomp in de maagstreek zijn. De groove valt zeker en vast terug te vinden door een loodzware, pompende bas die geruggensteund wordt door het betere beukwerk op de drums. De gitaarriffs kletteren om de oren en nemen je mee op een hels ritme boordevol afwisseling. De zang is steeds rauw, krachtig en doet zoals reeds gezegd behoorlijk hardcore-achtig aan. Bless The Dead heeft aan twee nummers en minder dan tien minuten genoeg om ons reikhalzend te doen uitkijken naar meer werk. Leuk maar véél te weinig en te kort naar onze zin. Hopelijk snel meer nieuws van deze Amerikanen.

K.H. (85)

Sliptrick Records

Tracklist: 1. White Lies, Dark Whiskey 2. Overdue