Illness: Schizophrenic Kingdoms (ep)

Hou je van rauwe black metal met een chaotisch randje? Check dan alvast het nieuwste werkstuk van Illness. ‘Schizophrenic Kingdoms’ telt vijf tracks waarvan een versie van Thorns’s ‘Ærie Descent’. Maar we willen elkeen alvast waarschuwen: dit is geen werk voor tere zieltjes of mensen die net uit een diep dal zijn gekropen. Naast alles verpulverende rauwe black metal krijg je ook een pakketje samples te verwerken van een paar mentaal gestoorden. ‘Entrance’ mag je als intro beschouwen en is een korte samenstelling van bieps, blurps en andere geluiden die eigenlijk niets anders doen dan op onze zenuwen werken. Een stevige windvlaag opent ‘Insanity’ dat al vlug in een stuk schuimbekkend furieus geweld ontaard. Een, naar onze smaak, niet onaardig stuk al komen er dan samples en dergelijke op de proppen en die vergallen volledig onze pret. De windvlaag mag eindigen om dan opnieuw het volgende nummer in te zetten. ‘Black Schzophrenic Metal’ is een rauw en ruw gestoord stuk brutaal geweld dat chaotisch overkomt naar onze smaak. Ook nu mag de windvlaag alles meevoeren. Diezelfde wind is opnieuw te horen tijdens de aanvangsfase van ‘Kingdom Of Rats’ waar opnieuw veel te veel elektronische snufjes en / of samples op duiken om ons te bekoren. Kortom een nummer dat ons helemaal niets doet. De huilende wind keert ook nu weer terug aan het eind van het nummer. Gelukkig voor onze zwarte ziel is het afsluitende ‘Ærie Descent’ een echt puur black metal nummer zonder tierlantijntjes en franjes. Het origineel kennen we niet, maar als deze versie er nauw bij aan leunt, is die wel het checken waard. Maar moet je daarom deze ep van Illness aan schaffen voor deze ene redelijke track? … nee, we dachten het niet.

Luc Ghyselen (40)

Independent Release

Tracklist: 1. Entrance 2. Insanity 3. Black Schizophrenic Metal 4. Kingdom Of Rats 5. Ærie Descent