Ainur: War Of Jewels

Ainur is een progressive rock / metal gezelschap dat zich duidelijk verdiept in de fantasy wereld gecreëerd door J.R.R. Tolkien, en dan vooral in The Silmarillion, het boek dat de geschiedenis van ‘Middle Earth’ vertelt. Met deze gegevens in gedachten, kan je je al een beetje gaan inbeelden dat deze ‘War Of Jewels’ zich vooral richt naar de liefhebbers van deze auteur en de schitterende wereld die hij met woorden tekende. Met ‘War Of Jewels’ is het gezelschap aan zijn vijfde full-album waarop de fans reeds een hele tijd aan het wachten zijn: het vorige album, ‘The Lost Tapes’, dateert immers reeds van 2013, al zorgde de band wel voor een aantal singles. Naast fans van J.R.R. Tolkien kunnen ook liefhebbers van bijvoorbeeld Ayreon, Avantasia en andere metal / rock opera’s hier hun kans wagen, want naast geweldig muziek krijg je ook een pak vocale finesse en schoonheid te horen. Het uitgebreide gezelschap van Ainur bestaat uit Luca Catalano (Componist, gitaar, vocals), Marco Catalano (componist, drums, vocals), Alex Armuschio (Componist, keyboards, lead vocals), Max Clara (lead vocals), Roberta Malerba (lead vocals), Elena Richetta (lead Vocals), Giuseppe Ferrante (bass, contrabas), Luca Marangoni (viool), Carlo Perillo (altviool), Daniela Lorusso (cello), Cristiano Blasi (fluit), Chiara Marangoni (hoorn) en Wilma Collo (tekst). Daarnaast werden ook nog een paar gasten onder de arm genomen. Zo werd Ted Nasmith verleid om hier de dienst uit te maken als verteller en kreeg Roberto Tiranti (Labyrinth) de rol van Fëanor (zowat de machtigste onder de elfen) toegewezen. Het zorgt in ieder geval voor een verbluffend werkstuk waar Ainur er heel mooi in slaagt om de wereld van J.R.R. Tolkien prachtig neer te zetten met zang en muziek. Krachtig als het moet, zwaarmoedig en beklijvend als een bepaald gedeelte daarom vraagt, bij momenten vrij bombastisch, episch tijdens de felle veldslagen en gevechten, … het zit allemaal heel mooi verwerkt in het totaal geluid dat Ainur neerzet. Liefhebbers van metal opera’s genre Ayreon of Aina en fans van J.R.R. Tolkien krijgen er met deze ‘War Of Jewels’ een werkstuk bij waar ze tal van uren zoet mee zullen zijn. Wij hebben dit ongeveer vijfenzeventig minuten durend werkstuk al een aantal draaibeurten gegeven en nog steeds ontdekken we accenten die ons bij vorige luisterbeurten niet zijn opgevallen.

Luc Ghyselen (95)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Fate Disclosed 2. Wars Of Beleriand 3. Hell Of Iron 4. Wars Begin 5. Kinslaying (The First) 6. Grinding Ice 7. Battle Under The Stars 8. Spirit Of Fire 9. The Broidress 10. The Great Battle (Or The War Of Wrath) 11. Apocalypse 12. Apocalypse (Acoustic Bonus Track)